Ενέργεια

Σε υψηλό τριετίας κινείται το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. το Brent, στα 73 δολ. το αργό

Σε υψηλό τριετίας κινείται το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. το Brent, στα 73 δολ. το αργό

 Είναι η τρίτη εβδομάδα κερδών για το Brent και η πέμπτη για το WTI, κυρίως λόγω διαταραχών στην παραγωγή των ΗΠΑ

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε υψηλό τριών ετών την Παρασκευή καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, υποστηριζόμενες από διαταραχές της παγκόσμιας παραγωγής και αναλήψεις αποθεμάτων. Το ράλι εξασθένησε ελαφρώς από την πρώτη δημόσια πώληση της Κίνας κρατικών αποθεμάτων αργού.

Περί τις 19:50 ώρα Ελλάδας το brent κερδίζει 0,88%, στα 77,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 0,86%, στα 73,93$.

Το Brent βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο κλείσιμο από τον Οκτώβριο του 2018 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και το WTI βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο κλείσιμο από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, επίσης για δεύτερη ημέρα.
Θα είναι η τρίτη εβδομάδα κερδών για το Brent και η πέμπτη για το WTI, κυρίως λόγω διαταραχών στην παραγωγή των ΗΠΑ στις ακτές του Κόλπου μετά τον τυφώνα Ida στα τέλη Αυγούστου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης New York Harbour Ultra Low Sulfur Diesel (ULSD) αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

"Καθώς οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε καλό δρόμο για να κλείσουν μια ακόμη εβδομάδα κερδών, η αγορά πλήττεται από τον παρατεταμένο αντίκτυπο των διαταραχών στην προσφορά και τις πιθανές αναλήψεις αποθεμάτων που θα χρειαστούν για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση του διυλιστηρίου", δήλωσε η Louise Dickson, ανώτερη αναλυτής αγορών πετρελαίου στο Rystad Energy.
Ορισμένες διαταραχές θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μήνες και έχουν ήδη οδηγήσει σε απότομες αναλήψεις των αμερικανικών και παγκόσμιων αποθεμάτων. Τα αμερικανικά διυλιστήρια πετρελαίου σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν το αργό του Κόλπου, στρεφόμενοι προς ιρακινό και καναδικό πετρέλαιο, δήλωσαν έμποροι.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν σε ανώτατο όριο τριών μηνών τον Αύγουστο, ανακάμπτοντας από το χαμηλό ενός έτους του Ιουλίου. Ορισμένα μέλη του Οργανισμού των Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου και οι σύμμαχοί τους, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, έχουν επίσης αγωνιστεί να αυξήσουν την παραγωγή λόγω υποεπενδύσεων ή καθυστερήσεων συντήρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το Ιράν, το οποίο θέλει να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο, δήλωσε ότι θα επιστρέψει σύντομα στις διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη της συμμόρφωσης με την πυρηνική συμφωνία του 2015
Το Brent θα μπορούσε να φτάσει τα 80 δολάρια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της χαμηλότερης παραγωγής του ΟΠΕΚ και της ισχυρότερης ζήτησης στη Μέση Ανατολή, εκτιμούν οι αναλυτές της UBS. Αλλά η πρώτη δημόσια πώληση των κρατικών αποθεμάτων πετρελαίου από την Κίνα περιόρισε τα κέρδη της τιμής αργού. Οι PetroChina και Hengli Petrochemical (600346.SS) αγόρασαν τέσσερα φορτία συνολικού ύψους περίπου 4,43 εκατομμυρίων βαρελιών, ανέφεραν πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης