Ενέργεια

Πως η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία

Πως η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία

Πλήγμα για την οικονομία που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά το σοκ του κορωνοϊού

 

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου απειλούν να αυξήσουν τους χειμερινούς λογαριασμούς καυσίμων, να βλάψουν την κατανάλωση και να επιδεινώσουν μια βραχυπρόθεσμη άνοδο του πληθωρισμού. Είναι ένα ακόμη πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά το σοκ του κορωνοϊού.

Το χάος της αγοράς φυσικού αερίου, το οποίο οδήγησε τις τιμές 280% υψηλότερα στην Ευρώπη φέτος και η άνοδος της τάξης του 100% στις Ηνωμένες Πολιτείες, οφείλεται για μια σειρά παραγόντων από χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης, τις τιμές άνθρακα έως και τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες.
Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τόσο υψηλές που αρκετοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν έρευνα καθώς υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι χειραγώγηση της αγοράς από τη ρωσική Gazprom

Όποιες και αν είναι οι αιτίες, η αύξηση, σύμφωνα με το Reuters, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά

- Ανάπτυξη

Οι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για υποβάθμιση των προβλέψεων για οικονομική ανάπτυξη, αλλά το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα φαίνεται αναπόφευκτο. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι πάνω από το ένα τρίτο της ενεργειακής κατανάλωσης των ΗΠΑ το 2020 παρέχεται από φυσικό αέριο, οι χρήστες ήταν κυρίως βιομηχανικοί, σημειώνει. Συνολικά, ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου αυξάνουν τον κίνδυνο στασιμότητας - υψηλό πληθωρισμό, χαμηλή ανάπτυξη.
"Είναι σαφές ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ανησυχίας για τις οικονομικές προοπτικές καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών προσβλέπει στην προοπτική αύξησης του κόστους", δήλωσε ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην CMC Markets.


gas3_2.PNG


- Πληθωρισμός

Οι τιμές χονδρικής ισχύος της ζώνης του ευρώ είναι σε υψηλά επίπεδα, επιδεινώνοντας ενδεχομένως τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούνται από τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς που σχετίζονται με τον COVID. Στη Γερμανία, 310.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αύξηση 11,5% στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία τη Δευτέρα.
Σημειώνοντας ότι οι γερμανικές τιμές ήταν ήδη οι υψηλότερες από το 1974, οι αναλυτές της Citi προβλέπουν αύξηση 5% για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τον Ιανουάριο, προσθέτοντας 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στον καταναλωτικό πληθωρισμό το επόμενο έτος.
Το υψηλότερο κόστος τροφίμων είναι μια άλλη παρενέργεια, δεδομένης της έλλειψης διοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιείται στα σφαγεία και για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων.
Οι περικοπές στην παραγωγή λιπασμάτων θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων. Η Goldman Sachs προβλέπει υψηλότερη ζήτηση πετρελαίου, με ανοδικό κίνδυνο 5 δολαρίων ανά βαρέλι για την πρόβλεψη τιμής του Brent για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 στα 80 δολάρια το βαρέλι.
Το Brent διαπραγματεύεται περίπου στα  74 δολάρια το βαρέλι.

-Κεντρικές τράπεζες

Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν στη θέση ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή. Όμως καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό που βασίζονται στην αγορά και τους καταναλωτές αυξάνονται, οι τιμές του φυσικού αερίου θα βρίσκονται στο ραντάρ των κεντρικών τραπεζών.
"Εάν έχουμε υψηλότερο πληθωρισμό, μεταβατικό ή διαρθρωτικό και έχουμε βραδύτερη ανάπτυξη - θα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τις αγορές και τις κεντρικές τράπεζες να το αξιολογήσουν ", δήλωσε ο Piet Haines Christiansen, επικεφαλής στρατηγικός στη Danske Bank.

Οι συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας αυτής της εβδομάδας θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα των πολιτικών. Η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο θέμα δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις έφτασε στο υψηλό των εννέα ετών.
Με τον πληθωρισμό των τιμών παραγωγού στο Ηνωμένο Βασίλειο να εκτοξεύεται, οι τιμές των πρώτων υλών να αυξάνονται και οι κενές θέσεις εργασίας να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, υπάρχει μια αυξανόμενη πιθανότητα οι υψηλότερες τιμές να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δήλωσε η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια στο Hargreaves Lansdown. "Αν το κάνουν, περισσότερα μέλη της BoE μπορεί να κινηθούν γρήγορα για να ψηφίσουν για αύξηση επιτοκίου νωρίτερα από το αναμενόμενο το επόμενο έτος, αλλά θα ήταν μια αντιδημοφιλής δράση με επικείμενες αυξήσεις φόρων που είναι ήδη δύσκολο να αφομοιωθούν για πολλούς καταναλωτές", συμπλήρωσε.

gas2_1.PNG

- Κρατικά bailouts

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει κρατικά δάνεια σε ενεργειακές εταιρείες αφού οι μεγάλοι προμηθευτές ζήτησαν υποστήριξη για να καλύψουν το κόστος από τις τιμές φυσικού αερίου. Η Bulb, φέρεται να επιδιώκει διάσωση.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία σχεδιάζει εφάπαξ πληρωμές 100 ευρώσε εκατομμύρια νοικοκυριά για να βοηθήσει με τους λογαριασμούς ενέργειας.
"Η ιστορία που αναδύεται από τον ενεργειακό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σύντομα πιο σχετική με την ευρωπαϊκή αγορά από την Evergrande", δήλωσε η Althea Spinozzi, ανώτερη στρατηγική σταθερού εισοδήματος στη Saxo Bank. Και σε μια εβδομάδα γεμάτη συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε ότι οι αγορές ήταν "σωστές".


gas1_2.PNG

- Επιχειρήσεις

Η Ισπανία συγκλόνισε τον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας την περασμένη εβδομάδα ανακατευθύνοντας δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας στους καταναλωτές και περιορίζοντας τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.
Τα κέρδη των Iberdrola και Endesa εκτιμήθηκαν από την RBC σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και οι μετοχές των εταιρειών οδηγήθηκαν σε sold off σε μεγάλο βαθμό. Μετά την κίνηση, οι επενδυτές ανησυχούν για τη μετάδοση σε άλλες χώρες, εκτιμά η Morgan Stanley. Αν και θεωρούσε τους φόβους υπερβολικούς, η τράπεζα αναγνώρισε ότι υπήρχε κίνδυνος συμπίεσης περιθωρίου στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας τους επόμενους μήνες. Οι μετοχές των κλάδων υποχωρούν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης