Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bloomberg: Επικρίσεις στον ΙΕΑ για τις θέσεις του στην πράσινη ενέργεια

Bloomberg: Επικρίσεις στον ΙΕΑ για τις θέσεις του στην πράσινη ενέργεια
Την τελευταία δεκαετία έχει γίνει αντικείμενο αυξανόμενης διαμάχης σχετικά με την επιρροή της στις προσπάθειες σταθεροποίησης του κλίματος και απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα

Το ετήσιο World Energy Outlook του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η τελευταία έκδοση του οποίου δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (13/10) είναι ότι πιο κοντινό στην Βίβλο του ενεργειακού χάρτη και κόσμου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Με πάσα λεπτομέρεια και ανάλυση, εξετάζει παρέχει κριτική ανάλυση και γνώσεις σχετικά με τις τάσεις στη ζήτηση και την προσφορά ενέργειας. Μεταφράζει τα δεδομένα ως προς την ενεργειακή ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία έχει γίνει αντικείμενο αυξανόμενης διαμάχης σχετικά με την επιρροή της στις προσπάθειες σταθεροποίησης του κλίματος και απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα. Το νέο WEO πιθανώς σηματοδοτεί την επίλυση μιας έντασης που μαστίζει τον IEA για χρόνια: Απεικονίζει το μέλλον ή το καθορίζει;

Το φετινό πόρισμα

Ο ΙΕΑ προειδοποιεί  ότι τα σχέδια για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως θα υποχωρήσουν κατά 60% από το στόχο για μηδενική εκπομπή έως το 2050 και καλεί τους ηγέτες των χωρών να στείλουν ένα «αδιαμφισβήτητο μήνυμα» με συγκεκριμένα σχέδια πολιτικής στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής για το κλίμα (Cop26).

Επίσης, προβλέπει ότι οι εκπομπές άνθρακα θα μειωθούν μόλις κατά 40% μέχρι τα μέσα του αιώνα, ακόμα και εάν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα σημειώνοντας ότι η διαφορά ανάμεσα στα τρέχοντα σχέδια και σε ό,τι είναι απαραίτητο να αλλάξει για την επίτευξη του μηδενικού στόχου, απαιτεί έως και 4 τρισ. επενδύσεων την επόμενη δεκαετία.

Οι επικρίσεις

Πολλοί άνθρωποι στον ενεργειακό κόσμο θα έχουν ακούσει ισχυρισμούς ότι η ζήτηση άνθρακα της Ασίας θα αυξηθεί σταθερά έως το 2040, με τον IEA να αναφέρεται ως πηγή. Αυτό εμφανίζεται στα υπομνήματα της ιαπωνικής βιομηχανίας που πιέζουν για συνεχή υποστήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα. Με αυτή τη γνώση από τη μεγαλύτερη αρχή του κόσμου, ποιος θα εγκατέλειπε τον άνθρακα;

Ο οργανισμός πάντα απέρριπτε τις επικρίσεις ότι τα σενάρια του καθυστερούν την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Σε απάντηση, επιμένει ότι το WEO δεν περιέχει προβλέψεις, αλλά απεικονίσεις μελλοντικών προοπτικών. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει αλλαγές στις ονομασίες των σεναρίων που περιγράφονται κάθε φορά. Το «Σενάριο Νέων πολιτικών» αντικαταστάθηκε από το «Κεντρικό Σενάριο» και ούτω κάθε εξής, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια αύρα θεωρίας παρά έμφασης στην πράξη.

Ο Birol έχει επίσης εντοπίσει ότι μια ταχέως διευρυμένη βάση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού,κάτι που ο IEA συνήθιζε να συνδέει κυρίως με ορυκτά καύσιμα.

Η συνειδητοποίηση

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο ΙΕΑ φαίνεται να έχει παραδεχτεί ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα δει ποτέ το WEO με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι συντάκτες του. Ο Birol και οι συνάδελφοί του φαίνεται ότι δημιουργούσαν ένα στοχαστικό αλλά εντελώς υποθετικό σύνολο αριθμών και γραφημάτων. Αντιθέτως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, η βιομηχανία και οι επενδυτές είδαν ένα σκεπτικό για τις αποφάσεις τους και, ακόμη χειρότερα, μια δικαιολογία για τις προκαταλήψεις τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης