Ενέργεια

GlobalData για Ισπανία: Το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των σταθμών άνθρακα - Το SOS του ενεργειακού εφοδιασμού

GlobalData για Ισπανία: Το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των σταθμών άνθρακα - Το SOS του ενεργειακού εφοδιασμού
Ξεκάθαροι στόχοι από την Ισπανία με ορίζοντα το 2035

Σε τροχιά εξάλειψης της πυρηνικής ενέργειας, των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και των εγκαταστάσεων πετρελαίου βρίσκεται η Ισπανία έως το 2035, σύμφωνα με εκτίμηση της GlobalData, η οποία παρουσιάζει το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος της χώρας.

Βάσει λοιπόν αυτό, η χώρα θα ξεκινήσει τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας από το 2027 και η δυναμικότητα θα μειωθεί από το 7,1 GW του 2020 στα 3 GW έως το 2030. Σύμφωνα με την έκθεσή της, η πυρηνική ενέργεια αποτελούσε το 22,5% του ενεργειακού μείγματος της Ισπανίας πέρυσι και αυτός ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί στο 7,8% το 2030.

Υπενθυμίζεται ότι τι 2020, η χώρα έβαλε λουκέτο σε επτά εργοστάσια άνθρακα συνολικής ισχύος 3,95 GW και στοχεύει να καταργήσει σταδιακά όλο τον άνθρακα έως το 2025. Η χωρητικότητα φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνει σταθερή μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με πολλά εργοστάσια που λειτουργούν με πετρέλαιο να παροπλίζονται αυτή τη στιγμή.

Η διάδοχη κατάσταση

Σύμφωνα με τον ενεργειακό αναλυτή της Global Data, Rohit Ravetkar, η «σταδιακή διακοπή των σταθμών παραγωγής άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας και ο βαθμιαίος παροπλισμός των σταθμών που λειτουργούν με πετρέλαιο θα αντισταθμιστούν με ταυτόχρονη και σταδιακή αύξηση της ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Στη συνέχεια, ο Rohit Ravetkar εξήγησε με πολύ τεκμηριωμένο λόγο την σταδιακή ενεργειακή μετάβαση, υπογραμμίζοντας ότι:« Παρόλο που η Ισπανία κινείται γρήγορα προς ένα πράσινο ενεργειακό μέλλον, η σταδιακή διακοπή των σταθμών παραγωγής άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Από το 2016, η Ισπανία θεωρείται ένας καθαρός εισαγωγές ενέργειας και μάλιστα προβλέπονται μεγαλύτερες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, σε περίπτωση που μεγαλώσει το κενό παραγωγής από την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα».

Το ενιαίο μέτωπο στην ενέργεια


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν 10 μέρες, σε κοινή δήλωση προέβησαν οι υπουργοί οικονομικών Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Τσεχίας και Ρουμανίας σε μια προσπάθεια να επιταχύνουν μια κοινή Ευρωπαϊκή κατά των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο που έχει ήδη καθυστερήσει.

Μάλιστα, πρότειναν λύσεις για την συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να χαθεί ο στόχος για την Ευρώπη των μηδενικών ρύπων ως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης