Ενέργεια

Wood Mackenzie: Οι κολοσσοί της ενέργειας αύξησαν τις δαπάνες τους στις χαμηλές εκπομπές CO2 - Πίνακας

Wood Mackenzie: Οι κολοσσοί της ενέργειας αύξησαν τις δαπάνες τους στις χαμηλές εκπομπές CO2 - Πίνακας
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες στοχεύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σε μόλις δύο χρόνια, μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης διπλασίασαν τις προγραμματισμένες δαπάνες τους για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με την Wood Mackenzie. Το ποσοστό των δαπανών έφτασε από το 10% στο 25%.

Το 2019, οι ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες στόχευαν κατά μέσο όρο 2 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, επενδύοντας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ή 10% του κεφαλαίου. Το 2021, αυτές οι εταιρείες ζητούν τώρα ετήσια επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μέσο όρο σε καθαρή ενέργεια, ή 25% του κεφαλαίου.

Αυτή που ξεχωρίζει, είναι η ισπανική Repsol, η οποία έχει έναν τον πιο επιθετικό στόχο επενδύσεων σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αφιερώνοντας το 35% των συνολικών ετήσιων δαπανών της.

Η στόχευση των εταιρειών

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες στοχεύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην ηλιακή, χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς αυτές οι τεχνολογίες είναι ήδη εμπορικές και επεκτάσιμες, σύμφωνα με τους ειδικούς της WoodMac.

 Εκτός από τις διπλασιασμένες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, μια σημαντική διαφορά από το 2019 είναι ότι οι αμερικανικές μεγάλες εταιρείες, όπως η ExxonMobil και η Chevron, έχουν επίσης υποσχεθεί επενδύσεις σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σημειώνει η WoodMac. Οι κολοσσοί των ΗΠΑ στοιχηματίζουν σε ανανεώσιμα καύσιμα και έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), αλλά απομακρύνονται από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

4433.jpg

Η δράση στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η BP, η Shell, η Eni, η Equinor και η TotalEnergies ενισχύουν τις επενδύσεις σε παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δίκτυα φόρτισης EV, υδρογόνο και CCS.

Στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δηλώνουν ότι έχουν τις δυνατότητες και τις δεξιότητες της παλαιάς δραστηριότητάς τους να αναπτύξουν υπεράκτια αιολική ενέργεια. Όλες αυτές οι εταιρείες έχουν υποβάλει προσφορές για τον μεγάλο διαγωνισμό υπεράκτιων αιολικών της ScotWind στη Σκωτία.

Η Equinor και η Eni, μαζί με την SSE Renewables, αναπτύσσουν το αιολικό πάρκο Dogger Bank στα βορειοανατολικά της Αγγλίας, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο θα μπορεί να τροφοδοτήσει 6 εκατομμύρια σπίτια.

«Αποστολή των κολοσσών της ενέργειας είναι να προστατεύσουν το μέλλον της επιχείρησής τους. Η δέσμευση για νέα ενέργεια και χαμηλές εκπομπές άνθρακα είναι ένα μακροπρόθεσμο στοίχημα γι΄αυτούς και πρέπει να το κάνουν, προκειμένου μη χάσουν τους επενδυτές τους» κατέληξε η Wood Mackenzie.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης