Ενέργεια

Tass: Ξεκάθαρη η θέση της Γερμανίας για την λειτουργία του Nord Stream 2

Tass: Ξεκάθαρη η θέση της Γερμανίας για την λειτουργία του Nord Stream 2
Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, η αναστολή της πιστοποίησης θα μπορούσε να μεταφέρει λειτουργία του Nord Stream 2 τον Μάρτιο του 2022

Mέχρι να οριστικοποιηθεί η πιστοποίηση από τις γερμανικές αρχές, ο αγωγός Nord Stream 2 δεν μπορεί να ξεκινήσει την αποστολή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επανέλαβαν τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας της Γερμανίας. «Η πιστοποίηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μέχρι να συμβεί αυτό, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο μια εκπρόσωπο του υπουργείου.

Όπως είναι γνωστό, στα μέσα Νοέμβρη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας, Bundesnetzagentur, ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης της Nord Stream 2 AG ως ανεξάρτητου φορέα εκμετάλλευσης μεταφοράς έως ότου συσταθεί φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού στη Γερμανία σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία.

Δυσοίωνο το μέλλον

Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, η αναστολή της πιστοποίησης θα μπορούσε να μεταφέρει λειτουργία του Nord Stream 2 τον Μάρτιο του 2022. Αυτό γιατί παρόλο που η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, η έγκριση από τη Γερμανία και η πιθανή επανεξέτασή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη συμμόρφωσή του με τους ενεργειακούς κανονισμούς της ΕΕ.

Ορισμένοι αναλυτές και αξιωματούχοι της ΕΕ αποδίδουν την ασυνεπή παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες στη Μόσχα που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως μοχλό για την έγκριση του Nord Stream 2.

Τέλος, δεν είναι λίγες οι φωνές αυτών που βλέπουν με άλλη ματιά τα όσα επικρατούν στην ενεργειακή αυτή πρωτοφανή συγκυρία σε διεθνές επίπεδο. Η ΥΠΕΝ της Πολωνίας, Anna Moskwa, σε συνέντευξή της στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ότι η ασυνέπεια της Ρωσίας στην κράτηση πρόσθετης χωρητικότητας σε αγωγούς προς την Ευρώπη και η ασταθής τροφοδοσία μέσω αγωγών τις τελευταίες εβδομάδες θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης