Ενέργεια

Η Snam μπαίνει στην Αν. Μεσόγειο: Εξαγοράζει το 25% στον αγωγό EMG αντί 50 εκατ. δολαρίων

Η Snam μπαίνει στην Αν. Μεσόγειο: Εξαγοράζει το 25% στον αγωγό EMG αντί 50 εκατ. δολαρίων
 Η Snam βλέπει 23 δισεκατομμύρια ευρώ επενδυτικών ευκαιριών τα επόμενα εννέα χρόνια
Σχετικά Άρθρα

Η μεγαλύτερη εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης η ιταλική Snam εισέρχεται στην αγορά της Αν. Μεσογείου μέσω της εξαγοράς μεριδίου 25% επί της κοινοπραξίας EMG από την PTT Energy Resources έναντι 50 εκατ. δολαρίων.
Η εν λόγω κοινοπραξία είναι ιδιοκτήτρια του υποθαλάσσιου αγωγού Αρίς-Άσκελον που μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Αίγυπτο και έχει χωρητικότητα 12 εκατ. κ.μ. ημερησίως.
Aυτό καθιστά την EMED τον μεγαλύτερο μέτοχο στην EMG, ενώ μερίδια διαθέτουν επίσης η ισραηλινή Delek Drilling, καθώς και η Chevron που από κοινού ελέγχουν τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ.

Όπως είχε γίνει γνωστό προ ημερών από το energy.economictimes.indiatimes.com, η Snam βλέπει 23 δισεκατομμύρια ευρώ επενδυτικών ευκαιριών τα επόμενα εννέα χρόνια καθώς ενισχύει τις δαπάνες για να προετοιμάσει το δίκτυό της για υδρογόνο και τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.
Οοι επενδύσεις θα βοηθήσουν την εταιρεία να αυξήσει τα κέρδη της από το επόμενο έτος έως το τέλος της δεκαετίας κατά 6-8% ετησίως, καθώς αγγίζει την ανθρακική ουδετερότητα για τα δικά της προϊόντα μέχρι το 2040.

Τα σχέδια

Παράλληλα, τόνισε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναχρησιμοποίηση 2.700 χιλιομέτρων δικτύου για τη μεταφορά υδρογόνου από τη νότια Ιταλία στο βορρά για εξαγωγή σε περιοχές υψηλής ζήτησης ενέργειας όπως η Γερμανία.
Η Snam, η οποία βγάζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ιταλία, επιθυμεί να αναπτύξει τη χρήση υδρογόνου στους αγωγούς της, καθώς οι οικονομίες προσπαθούν όλο και περισσότερο να απογαλακτιστούν από το φυσικό αέριο.
«Θα παίξουμε βασικό ρόλο σε μια αποφασιστική δεκαετία για την ενεργειακή μετάβαση, με στόχο να αδράξουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ιταλία και διεθνώς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Snam, Marco Alvera.

Η Snam, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ιταλίας, είπε επίσης ότι σχεδιάζει να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας διεθνούς πλατφόρμας αποθήκευσης πράσινης ενέργειας. Τέλος, η εταιρεία επιβεβαίωσε αύξηση 5% στα μερίσματα έως το 2022 με ελάχιστη αύξηση 2,5% ετησίως έως το 2025.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης