Ενέργεια

Nord Stream 2: Γιατί δεν επιβάλλουν άμεσα κυρώσεις οι ΗΠΑ

Nord Stream 2: Γιατί δεν επιβάλλουν άμεσα κυρώσεις οι ΗΠΑ
Η ψηφοφορία είχε διάρκεια περίπου επτά ωρών

H Γερουσία στις ΗΠΑ απέτυχε χθες (13/1), να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο προωθούσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, μία ημέρα αφού οι Δημοκρατικοί είχαν παρουσιάσει το δικό τους νομοθέτημα.

Στην ψηφοφορία 55 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ και 44 κατά, ενώ η προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ήταν η συγκέντρωση 60 θετικών ψήφων. Στη Γερουσία υπάρχει ισάριθμη κατανομή εδρών (50-50) με το δικαίωμα της πλειοψηφικής ψήφου (+1) να ασκείται από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, καθιστώντας δύσκολη την συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού ψήφων.

Η ψηφοφορία είχε διάρκεια περίπου επτά ωρών, καθώς ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ εξέταζε τις επιλογές που υπάρχουν για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κέρδισε την υποστήριξη πολλών Δημοκρατικών γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για ένα εναλλακτικό νομοσχέδιο, το οποίο εισήγαγε την Τετάρτη. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος υψηλόβαθμων κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων της Ρωσίας και τραπεζικών οργανισμών στην περίπτωση εμπλοκής της Ρωσίας σε εχθροπραξίες κατά της Ουκρανίας.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζιν Σαχίν, που είχε αρχικά υποστηρίξει από κοινού με τον Κρουζ το νομοσχέδιο του για τις κυρώσεις κατά του Nord Stream 2, καταψήφισε τελικά το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχει τον κίνδυνο διάσπασης της ενότητας στην Ουάσινγκτον και στην Ευρώπη σχετικά με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.Η ίδια δήλωσε ότι η νομοθεσία του Κρουζ θα μπορούσε να αποτελέσει "μία σφήνα" μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ειδικότερα με τη Γερμανία.

Οι ΗΠΑ όπως επίσης και μερικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Πολωνίας έχουν ταχθεί κατά του αγωγού, καθώς θα στερήσει από το Κίεβο έσοδα ενεργειακής διέλευσης, αλλά και θα αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας έναντι της Ευρώπης, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται.

Ο Κρουζ δήλωσε ότι η ψηφοφορία έδειξε ότι μία πλειοψηφία στη Γερουσία υποστηρίζει την ταχεία ανάληψη δράσης για τον αγωγό, τον οποίο προωθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και της κατασκευής του ηγείται η ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρία Gazprom.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης