Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα γονατίσουν από τις ενεργειακές αυξήσεις σύμφωνα με το Reyters

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα γονατίσουν από τις ενεργειακές αυξήσεις σύμφωνα με το Reyters
Oι τρέχουσες αυξήσεις λόγω της χρονικής υστέρησης δεν αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ προσπαθώντας να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές ενέργειας-ρεκόρ και τους εαυτούς τους από την οργή των ψηφοφόρων, αλλά τα μέτρα φαίνεται ότι θα αποτύχουν  σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύσει το Reyters. Από την Αθήνα μέχρι το Όσλο, νομοθέτες σε όλη την Ευρώπη, ορισμένοι που αντιμετωπίζουν εκλογές φέτος, έχουν προχωρήσει σε πρωτοβουλίες όπως η κατάργηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς οικιακής ενέργειας ή η παροχή στοχευμένης βοήθειας για τα πιο άπορα νοικοκυριά.

Τα μέτρα, ωστόσο, ωχριούν έναντι της αύξησης κατά 330% των τιμών αναφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι, η οποία, λόγω της καθυστέρησης στη μετακύλιση των τιμών στις αγορές χονδρικής στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, μόλις τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται.

«Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στη Δυτική Ευρώπη θα καλύψουν μόνο περίπου το ένα τέταρτο των αυξήσεων των τιμών κατά μέσο όρο», δήλωσε ο Χάρι Γουάιμπερντ, αναλυτής ευρωπαϊκών υπηρεσιών κοινής ωφελείας στην Bank of America Securities. Οι αναλυτές της BofA υπολογίζουν ότι κατά μέσο τα νοικοκυριά της Δυτικής Ευρώπης ξόδεψαν περίπου 1.200 ευρώ ετησίως σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια το 2020.

Με βάση τις τρέχουσες τιμές χονδρικής, εκτιμούν ότι αυτό θα αυξηθεί κατά 54% στα 1.850 ευρώ. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι προμηθευτές ενέργειας αγοράζουν ή αντισταθμίζουν την ενέργεια ή το φυσικό αέριο που θα χρειαστούν για να προμηθεύσουν τους πελάτες περίπου 6 έως 9 μήνες νωρίτερα, οι υψηλές τιμές, λόγω των χαμηλότερων από το κανονικό προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης, ακόμη δεν έχουν γίνει εμφανείς πλήρως.
"Η τιμή που πληρώνετε σήμερα για ρεύμα βασίζεται σε οποιαδήποτε τιμή φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κατά μέσο όρο πριν από περίπου 6-9 μήνες. Είναι σαν να συμβαίνει σε αργή κίνηση", σημείωσε ο Γουάιμπερντ.

ενεργεια.JPG

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Οι βίαιες διαδηλώσεις στο Καζακστάν για το αυξανόμενο κόστος για τα καύσιμα των αυτοκινήτων υπενθύμισαν στους πολιτικούς τι μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες καταστάσεις στους ψηφοφόρους.
Στη Γαλλία, όπου πρόκειται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ επεσήμανε τα γεγονότα στο Καζακστάν ως έναν από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή του κινήθηκε για να προστατεύσει τα νοικοκυριά από υψηλότερες τιμές, οι οποίες περιλαμβάνουν τον περιορισμό της αύξησης στο ρυθμιζόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε 4 %.
Οι Γάλλοι βουλευτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την επανάληψη των βίαιων διαδηλώσεων του 2018 κατά της αύξησης του φόρου στα καύσιμα, οι οποίες εξελίσσονται σε ευρύτερες διαμαρτυρίες κατά των αρχών.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι η αγοραστική δύναμη είναι το νούμερο ένα ζήτημα για τους ψηφοφόρους ενόψει των γαλλικών εκλογών.
Μια δημοσκόπηση της OpinionWay-Kea ι στις 18 Ιανουαρίου έδειξε ότ, το 57% των Γάλλων ψηφοφόρων θεώρησε ότι η αγοραστική δύναμη είναι σημαντικό ζήτημα, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο και πάνω από την κοινωνική προστασία, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την ανεργία. Δύο εβδομάδες νωρίτερα το ποσοστό ήταν 51%.
«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα εκρηκτικό θέμα και πολιτικό αντικείμενο που θα χρησιμοποιηθεί από άλλα κόμματα εάν δεν τηρήσουν αυτήν την υπόσχεση (ανώτατο όριο τιμών)», δήλωσε ο Νίκολας Γκολντμπεργκ ειδικός ενέργειας στην Colombus Consulting.

Φόροι και επιδότηση σε Ιταλία - Ισπανία

Η Ιταλία ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ενήργησε πέρυσι, ξοδεύοντας περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιούλιο για να περιορίσει τις αυξήσεις των λιανικών λογαριασμών ενέργειας. Η Ρώμη είναι επίσης πιθανό να αυξήσει τους φόρους στις ενεργειακές εταιρείες που επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές
Ωστόσο, εξακολουθεί να αναμένεται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών να αυξηθούν περισσότερο από 50% το πρώτο τρίμηνο του 2022 με το φυσικό αέριο να ενισχύεται περισσότερο από 40%, σύμφωνα η ιταλική υπηρεσία εποπτείας ενέργειας ARERA.

Η Ισπανία μείωσε αρκετούς φόρους, σχεδιάζοντας αρχικά να διατηρήσει τους χαμηλότερους συντελεστές μέχρι το τέλος του 2021, αλλά τον Δεκέμβριο αποφάσισε να τους διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι τον Μάιο του 2022.

Πλαφόν στη Βρετανία

Στη Βρετανία, εκατομμύρια νοικοκυριά αναμένεται να αντιμετωπίσουν αύξηση περίπου 50% στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου όταν τον Απρίλιο αρθεί το ανώτατο όριο τιμής, που θεσπίστηκε το 2019, έναν μήνα πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στη βόρεια Αγγλία, όπου το Συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κέρδισε έδρες για πρώτη φορά στις τελευταίες εκλογές, διαπίστωσε ότι το 80% όσων ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης ανέφεραν τους λογαριασμούς ενέργειας ως σημαντικό ζήτημα.

Έρευνα του μη κερδοσκοπικού εμπορικού οργανισμού Energy and Utilities Alliance (EUA) διαπίστωσε ότι 17 από τις 18 κοινοβουλευτικές έδρες σε αυτήν την περιοχή θα επέστρεφαν στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα εάν διεξαχθούν εκλογές τώρα. Ομάδες καταναλωτών και αρκετοί προμηθευτές ενέργειας ζήτησαν από τη Βρετανία να κάνει περισσότερα, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ 5% στο ενεργειακό κόστος ή να προχωρήσει στη μείωση ορισμένων πράσινων εισφορών.

Οι υψηλότερες τιμές πιθανότατα θα ωθήσουν άλλα 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια, ανέφερε η οργάνωση National Energy Action, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να θερμάνουν τα σπίτια τους. Αυτό θα ανέβαζε τον συνολικό αριθμό των βρετανικών νοικοκυριών που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση σε 6 εκατομμύρια, περισσότερο από το ένα πέμπτο των σπιτιών.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι το ανώτατο όριο προστατεύει εκατομμύρια από τις υψηλές τιμές και υπάρχουν πρωτοβουλίες που στοχεύουν να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά. «Θα συνεχίσουμε να ακούμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις για το πώς να διαχειριστούμε το κόστος της ενέργειας», είπε ο εκπρόσωπος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης