Ενέργεια

Οι γεωπολιτικοί παράμετροι κλυδωνίζουν την ενεργειακή αγορά - Με τα 90 δολ. φλερτάρει το πετρέλαιο

Οι γεωπολιτικοί παράμετροι κλυδωνίζουν την ενεργειακή αγορά - Με τα 90 δολ. φλερτάρει το πετρέλαιο
Η αγορά αντέδρασε στην αύξηση του κινδύνου και της αβεβαιότητας με σημαντικό γεωπολιτικό premium.
Στην σκιά των αυξανόμενων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων κινείται η παγκόσμια ενεργειακή αγορά με τις τιμές του πετρελαίου να πλησιάζουν ολοταχώς τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο και η αγορά ενέργειας αντέδρασε στην αύξηση του κινδύνου και της αβεβαιότητας με σημαντικό γεωπολιτικό premium σύμφωνα με το OilPrice.

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την άνοδο τους από την αρχή του νέου έτους, σε μεγάλο βαθμό χάρη στη χαλάρωση των ανησυχιών για την Omicron καθώς και στις περιορισμένες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Το Brent επόμενου μήνα έφτασε τα 89,05 δολάρια ανά βαρέλι στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης στις 19 Ιανουαρίου, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Οκτωβρίου 2014 και στην συνέχεια διαμορφώθηκε στα 87,51 δολ/βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,79 USD/βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 4,21 δολάρια/βαρέλι στα 85,43 δολάρια/βαρέλι, ενώ η αξία του καλαθιού αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 5,95 δολάρια/βαρέλι στα 88,08 δολάρια/βαρέλι και κατά 5,52 ευρώ/βαρέλι στα 77,77 ευρώ/βαρέλι.
Κατά μήκος της καμπύλης, το Brent για παράδοση πέντε ετών διαμορφώθηκε στα 66,98 δολ./βαρέλι στις 18 Ιανουαρίου, με αύξηση κατά 0,99 δολ./βαρέλι.
Η αύξηση των τιμών ήταν σταδιακή , με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη η μεταβλητότητα. Η ετήσια μεταβλητότητα του Brent 30 ημερών είναι στο 26%.

Σύμφωνα με έκθεση για τα βασικά commodity της Standard Chartered, η πιο πρόσφατη ώθηση των τιμών του πετρελαίου τροφοδοτήθηκε από δύο βασικούς παράγοντες: την ανησυχία των traders για την περιορισμένη πλεονάζουσα χωρητικότητα και την αισιοδοξία της ζήτησης που βασίζεται στην άποψη ότι το κύμα Omicron υποχωρεί.
Για παράδειγμα, το τελευταίο κύμα Covid της Νότιας Αφρικής, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου 2021, μειώνεται τώρα τόσο απότομα όσο ανέβηκε και είναι πιθανό να ανακοινωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί, σε εθνικό επίπεδο, τις επόμενες ημέρες. Το Omicron αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για την πλεονάζουσα χωρητικότητα ενίσχυσαν την επίδραση της γεωπολιτικής, καθιστώντας την αγορά ιδιαίτερα ευαίσθητη σε οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή για την προσφορά. Την περασμένη εβδομάδα, αυτή η ευαισθησία αποδείχθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ένταση στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας

Τρεις γύροι συνομιλιών απέτυχαν να καταλήξουν σε ψήφισμα μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και συμμάχων για την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ρωσίας- Ουκρανίας, με ανησυχίες που βασίζονται στη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή. Η αγορά ενέργειας αντέδρασε στην αύξηση του κινδύνου και της αβεβαιότητας με σημαντικό γεωπολιτικό premium, ιδιαίτερα στις αγορές φυσικού αερίου, αλλά και στο πετρέλαιο. Οι ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου παραμένουν ιδιαίτερα περιορισμένες, παρά τον ήπιο χειμώνα.
Η αποθήκευση φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στις 515,11 τεραβατώρες (TwH) στις 17 Ιανουαρίου, 24,9% χαμηλότερη σε ετήσια βάση (2021: 685,6 TwH) και επίσης 24,9% χαμηλότερη από τον μέσο όρο 2017-21 (686,23 TwH).
Ενδεχόμενη σύγκρουση πιθανότατα θα επηρεάσει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ιδιαίτερα εάν επιβληθούν κυρώσεις. Σύμφωνα με το Reuters οι ΗΠΑ ερευνούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τα χρονοδιαγράμματα συντήρησης για την παραγωγή φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Οι αναλυτές του Stanchart έχουν προβλέψει ότι η κατάσταση είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών και πιθανόν να επηρεάσει και πάλι τις βιομηχανίες που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο. Οι ΗΠΑ ήταν μεγάλος ωφελημένος της υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία τον Δεκέμβριο ξεπερνώντας την Αυστραλία και το Κατάρ και έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο.

Οι προβλέψεις για την παραγωγή και την ζήτηση

Η τελευταία μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) εκτιμά την πλεονάζουσα βιώσιμη δυναμικότητα του ΟΠΕΚ+ στα 6,47 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mb/d) με βάση την παραγωγή του Δεκεμβρίου, με την πλεονάζουσα δυναμικότητα εξαιρουμένων του Ιράν, της Βενεζουέλας και της Λιβύης να εκτιμάται στα 4,98 βαρέλια την ημέρα.
Και οι δύο εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η αγορά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απώλειες προσφοράς έως και 2,5 mb/d προτού η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ + υποχωρήσει κάτω από το 5% της συνολικής βιώσιμης δυναμικότητας του ΟΠΕΚ +.
Η πρόβλεψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 1ο τρίμηνο του 2022 παρέμεινε αμετάβλητη στην έκθεση του ΟΠΕΚ, ενώ αναθεωρήθηκε χαμηλότερα κατά 50 kb/ημέρα στην έκθεση του IEA και υψηλότερα κατά 163 kb/d στην έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).
Η αύξηση της ζήτησης για το 2022 προβλέπεται σε 3,32mb/d από τον IEA (20kb/d χαμηλότερη), 4,15mb/d από τον ΟΠΕΚ (αμετάβλητη) και 3,62mb/d από τον IEA (76kb/d υψηλότερα).
Οι απόψεις για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2022 στην Κίνα διαφέρουν πολύ. Ο ΟΠΕΚ αναμένει ισχυρή ετήσια ανάπτυξη 660 kb/ημέρα, η EIA αναμένει 582 kb/ημέρα και ο IEA 470 kb/d.

Αποθέματα

Τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία της ΕΙΑ ήταν bullish. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 4,55mb σε χαμηλό 39 μηνών στα 4,13mb, 37,32mb κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας και 15,71mb κάτω από τον μέσο όρο του 2015-19.

Τα αποθέματα αργού στον κόμβο τιμολόγησης WTI στο Cushing της Οκλαχόμα, υποχώρησαν για πρώτη φορά σε εννέα εβδομάδες, κατά 2,47mb στα 34,84mb. Η μεταβολή στο ισοζύγιο αργού πετρελαίου ήταν 829 kb/ημέρα προς την κατεύθυνση των υψηλότερων αποθεμάτων.
Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε από μια ταλάντευση 1.173mb/d w/w στον όρο προσαρμογής του αργού πετρελαίου.
Τα μόνα σημαντικά αρνητικά στοιχεία ήταν τα αποθέματα βενζίνης και η ζήτηση. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 7,96mb w/w στα 240,75mb, σημειώνοντας άνοδο 2,3mb σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, ανεβάζοντας τη σωρευτική αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα 18,09mb. Η ζήτηση βενζίνης ήταν κατά μέσο όρο στα 7,906mb/d την εβδομάδα σε χαμηλό 10 μηνών.

Πλατφόρμες εξόρυξης

Μετά από μια απότομη πτώση στο αποκορύφωμα των lockdown, ο αριθμός των πλατφορμών στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες. Ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ κινήθηκε πάνω από 600 για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020, , σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Baker-Hughes. Ο αριθμός των εξέδρων άντλησης πετρελαίου αυξήθηκε σε 492, ενώ ο αριθμός εξέδρων αερίου έφθασε σε υψηλό 22 μηνών στις 109.
Στην περιοχή Eagle Ford του νότιου Τέξας, ο αριθμός των εξέδρων άντλησης πετρελαίου αυξήθηκε κατά τέσσερις σε 45, και ο αριθμός των πλατφορμών φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά μία μόνο εξέδρα σε επτά. Ο αριθμός των εξέδρων άντλησης πετρελαίου της Λουιζιάνα αυξήθηκε κατά τέσσερις σε 21, με τον αριθμό των υπεράκτιων να φθάνει στις 17 εξέδρες. Στην Permian διαμορφώθηκε στις 292.
Εντός της Permian, η δραστηριότητα του Midland Basin έφθασε τις 112, ενώ στο Delaware Basin και άλλες περιοχές της Permian παρέμειναν αμετάβλητες σε 149 γεωτρήσεις και 31 εξέδρες, αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης