Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Carbon Tracker: Γιατί οι τιμές πετρελαίου δεν είναι διατηρίσιμες σε σχέση με εκείνες των μετάλλων

Carbon Tracker: Γιατί οι τιμές πετρελαίου δεν είναι διατηρίσιμες σε σχέση με εκείνες των μετάλλων

Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου μπορεί να δελεάσουν τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να λάβουν μακροπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις που κοστίζουν ακριβά στους μετόχους

  

Οι πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να παγιδευτούν σε περιουσιακά στοιχεία αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση του περιβαλλοντικού think tank Carbon Tracker αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η άνοδος των τιμών του πετρελαίου μπορεί να δελεάσει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να λάβουν μακροπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις που κοστίζουν ακριβά στους μετόχους, αλλά μια προσεκτική προσέγγιση στην ενεργειακή μετάβαση θα έκανε τα μέγιστα για να διατηρήσει πρώτα την αξία των μετόχων και να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα”

Οι συγγραφείς  της έκθεσης  επεσήμαναν την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αλλά προειδοποίησαν τους Big Oil να εγκαταλείψουν την ιδέα, επειδή οι δεσμεύσεις για το κλίμα που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις και η εικαζόμενη ευρύτερη υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων θα αντιστρέψουν σύντομα την τάση αύξησης της ζήτησης πετρελαίου.

Η αύξηση κόστους

Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι βιομηχανίες εξόρυξης και εμπορευμάτων προειδοποιούν για αύξηση των τιμών των μετάλλων και των ορυκτών, και τα δύο απαραίτητα για ηλιακά, αιολικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στο πρόσφατο Future Minerals Forum στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Barrick, Mark Bristow, προέβλεψε ότι η αγορά χαλκού θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έλλειψη, ενώ ο Christopher Ecclestone, στρατηγός και διευθυντής της Hallgarten & Company, είπε ότι οι τιμές των μετάλλων και των ορυκτών βρίσκονται σε σταθερή ανοδική πορεία. τροχιά και δεν επιστρέφουν.

Το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και EV, καθιστώντας τα προϊόντα τους πιο δαπανηρά και μειώνοντας τον αριθμό των καταναλωτών που είναι πρόθυμοι να στραφούν σε μια εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα αντί των ορυκτών καυσίμων. Έχει επίσης θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με αναλυτές, αυξάνοντας σημαντικά την τιμή.

Και η παγίδα

Ακόμα κι έτσι, σύμφωνα με την έκθεση Carbon Tracker, «οι εταιρείες μπορεί να βλέπουν τις υψηλές τιμές ως μια τεράστια ῾῾πινακίδα νέον῾῾ που δείχνει προς επένδυση σε περισσότερη προσφορά. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να γίνει εφιαλτικό σενάριο, εάν προχωρήσουν σε έργα που παραδίδουν πετρέλαιο τη στιγμή που η ζήτηση αρχίζει να μειώνεται. Οι μέτοχοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επίπεδα καταστροφής της αξίας καθώς οι τιμές υποχωρούν».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης