Ενέργεια

Στη σκιά των εντάσεων με τη Ρωσία κινείται το πετρέλαιο - Με τα 90 δολ. φλερτάρει το Brent

Στη σκιά των εντάσεων με τη Ρωσία κινείται το πετρέλαιο - Με τα 90 δολ. φλερτάρει το Brent
Ανησυχία για περιορισμένη παγκόσμια προσφορά

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σταθεροποιητικά την Πέμπτη, αφού το Brent έφτασε νωρίτερα σε υψηλό επταετίας πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αγορά συνέχισε να εξισορροπεί τις ανησυχίες για περιορισμένη παγκόσμια προσφορά με τιςπροσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σφίξει σύντομα τη νομισματική πολιτική.

Περί τις 22: 20 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 0,72% στα 89,29 δολάρια το βαρέλι, και το αμερικανικό αργό κατέγραφε απώλειες 0,93% στα 86,54 δολάρια σε μια ασταθή συνεδρίαση κινούμενα συνεχώς μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους.

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν την Τετάρτη, με το Brent να σκαρφαλώνει πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε επτά χρόνια εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Οι πρόσφατες απειλές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το κίνημα των Χούτι της Υεμένης έχουν αυξήσει τις ανησυχίες στην αγορά πετρελαίου.

Ανησυχία για το φυσικό αέριο

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και η Δύση βρίσκονται σε διαμάχη για την Ουκρανία, πυροδοτώντας ανησυχίες για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ανησυχίες προσανατολίζονται περισσότερο στην παροχή φυσικού αερίου παρά στο αργό πετρέλαιο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ήταν σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πρόθυμες να αντιμετωπίσουν τις κύριες ανησυχίες τους για την ασφάλεια στην αντιπαράθεσή τους για την Ουκρανία, αλλά κράτησε την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω διάλογο.

«Η αγορά είναι πολύ ασταθής σχετικά με την κατάσταση Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής στην Price Futures Group. «Υπάρχει αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί».

FED και Ουκρανία

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο και σχεδιάζει να τερματίσει τις αγορές ομολόγων εκείνο τον μήνα στη μάχη της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Το δολάριο ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα. Την Πέμπτη, ο δείκτης του δολαρίου αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

«Μια πιο έντονη πτώση τιμών αποτρέπεται από την κρίση στην Ουκρανία, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να παρεμποδιστούν σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης», επεσήμανε η Commerzbank μετά την πρωινή πτώση της τιμής.

Η αγορά αρχίζει να στρέφει την προσοχή της στην συνάντηση στις 2 Φεβρουαρίου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων με επικεφαλής τη Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+.

Ο ΟΠΕΚ + είναι πιθανό να επιμείνει σε μια προγραμματισμένη αύξηση στον στόχο της παραγωγής πετρελαίου για τον Μάρτιο, ανέφεραν στο Reuters αρκετές πηγές του ομίλου.

Αυξάνει τον στόχο της παραγωγής κάθε μήνα από τον Αύγουστο κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) καθώς περιορίζει τις περικοπές παραγωγής ρεκόρ που έγιναν το 2020.

Ωστόσο, ο όμιλος αντιμετώπισε περιορισμούς παραγωγικής ικανότητας που εμπόδισαν ορισμένα μέλη να παράγουν στα επίπεδα των ποσοστώσεων τους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης