Ενέργεια

Ρεκόρ εσόδων 100 δισ. δολ. από το φυσικό αέριο για τη ρωσική οικονομία

Ρεκόρ εσόδων 100 δισ. δολ. από το φυσικό αέριο για τη ρωσική οικονομία
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί να βάλει στα ταμεία της 100 δισ. δολ. από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Αν και η Δύση διατείνεται οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία θα «γονατίσουν» τη ρωσική οικονομία, οι αριθμοί δείχνουν μια διαφορετική εικόνα. Η οικονομία της Ρωσίας αντιστέκεται σθεναρά. Το ρούβλι είναι το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση το 2022, ενώ στα ρωσικά ταμεία θα μπουν τουλάχιστον 100 δισ. δολ. προερχόμενα από την Ευρώπη για την αγορά φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα ποσό ρεκόρ, ενώ σε αυτό δεν λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα από πετρέλαιο, άνθρακα και άλλα ορυκτά.
 
Όσον αφορά την οικονομία, το α' τρίμηνο του 2022 επιβραδύνθηκε στο 3,5% σε ετήσια βάση, έπειτα από ανάπτυξη 5% το προηγούμενο τρίμηνο. Για το 2022, αναμένεται συρρίκνωση κατά 7,8% λόγω των κυρώσεων, με αναλυτές -ωστόσο- να υπογραμμίζουν ότι δεδομένων των συνθηκών, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.
Και σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία είναι «δίκοπο μαχαίρι» για τη Δύση, καθώς επηρεάζονται άμεσα και οι δυτικές οικονομίες. Η τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου παραμένουν στα ύψη -όπως και των τροφίμων- εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης