Ενέργεια

Σ.Αραβία: Με την Ρωσία στον OPEC+ η όποια νέα συμφωνία - Όχι στην αύξηση της προσφοράς

Σ.Αραβία: Με την Ρωσία στον OPEC+ η όποια νέα συμφωνία - Όχι στην αύξηση της προσφοράς
Η Σαουδική Αραβία στέλνει το μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας ως μέλος της ομάδας παραγωγών πετρελαίου του OPEC+

Το Ριάντ αντιστέκεται στις πιέσεις της Δύσης να αυξήσει την παραγωγή αργού για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς
Η Σαουδική Αραβία στέλνει το μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας ως μέλος της ομάδας παραγωγών πετρελαίου του OPEC+ παρά τις αυστηρότερες κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα και την πιθανή απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή 22 Μαΐου 2022.
Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman και υπουργός Ενέργειας, δήλωσε στους Financial Times ότι το Ριάντ ελπίζει «να επεξεργασθεί μια συμφωνία με τον OPEC+». . . που περιλαμβάνει τη Ρωσία», επιμένοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να εκτιμήσει την αξία» της συμμαχίας των παραγωγών πετρελαίου.

Οι αποφάσεις για την παραγωγή

Η λήξη των ποσοστώσεων παραγωγής του OPEC+ που τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο του 2020 πλησιάζει σε τρεις μήνες, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τιμές του πετρελαίου που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Τα σχόλια του πρίγκιπα Abdulaziz είναι μια σημαντική ένδειξη υποστήριξης προς τη Ρωσία από έναν παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, καθώς η Δύση προσπαθεί να απομονώσει τη χώρα και η παραγωγή πετρελαίου της πέφτει, εγείροντας ερωτήματα για τη θέση της στον όμιλο OPEC+, σχολιάζουν οι FT.

Δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς

Το Ριάντ αντιστέκεται στις πιέσεις της Δύσης να αυξήσει την παραγωγή αργού για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς.
Ο πρίγκιπας Abdulaziz σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα μπορούσε να είναι μια νέα συμφωνία δεδομένων των αβεβαιοτήτων στην αγορά, αλλά πρόσθεσε ότι ο OPEC+ θα αυξήσει την παραγωγή «εφόσον υπάρχει ζήτηση».
«Με τα δεδομένα που βλέπετε τώρα, είναι πολύ πρόωρο να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε μια νέα συμφωνία», επισήμανε ο πρίγκιπας Abdulaziz σε συνέντευξή του. «Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτό που καταφέραμε να προσφέρουμε είναι αρκετό για να πουν οι άνθρωποι μέχρι στιγμής ότι υπάρχει αξία, υπάρχει αξία να είμαστε εκεί, να δουλεύουμε μαζί».
Ο OPEC+ έχει επιμείνει στη συμφωνία του 2020, βάσει της οποίας τα μέλη της συμμαχίας αυξάνουν τη συνολική παραγωγή κάθε μήνα κατά το ποσό των 430.000 βαρελιών την ημέρα.

Μείωση παραγωγής από τη Ρωσία

Ωστόσο, η παραγωγή της Ρωσίας έχει μειωθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, από περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα τον Μάρτιο σε κατά μέσο όρο 10 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων OilX.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω, με μείωση έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα εάν οι δυτικές δυνάμεις επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής απαγόρευσης της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου.
Η Ινδία, ωστόσο, έχει αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την έναρξη του πολέμου.
Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές εμπόρευμα αναφοράς, διαπραγματευόταν περίπου στα 112 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.

Ουδετερότητα

Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του OPEC και ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, συντονίζει τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου με τη Ρωσία, από το 2016, μέσω της ένωσης των παραγωγών.
Το βασίλειο προσπάθησε να ακολουθήσει μια ουδέτερη στάση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Ο διάδοχος του θρόνου Mohammed bin Salman έχει μιλήσει δύο φορές με τον Putin από την εισβολή και αυτόν τον μήνα συνεχάρη τον Ρώσο ηγέτη για την ημέρα που η χώρα σηματοδοτεί τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Τα διυλιστήρια και οι φόροι

Ο πρίγκιπας Abdulaziz απέδωσε την άνοδο των τιμών στις αντλίες βενζίνης στην έλλειψη παγκόσμιας ικανότητας των εγκαταστάσεων διύλισης και των υψηλών φόρων.
«Ο καθοριστικός παράγοντας της αγοράς είναι η χωρητικότητα του διυλιστηρίου και πώς μπορείτε να την ‘’ξεκλειδώσετε’’», σημείωσε.
«Τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, ολόκληρος ο κόσμος έχασε περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια διύλισης, 2,7 εκατομμύρια από αυτά μόλις από την αρχή τηε πανδημίας».

Ποσοστώσεις

Ορισμένα μέλη OPEC+ απέτυχαν επίσης να εκπληρώσουν σταθερά τις ποσοστώσεις παραγωγής τους και η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι μόνοι παραγωγοί που έχουν την ικανότητα να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή.

Χρειάζονται επενδύσεις

Ο πρίγκιπας Abdulaziz δήλωσε ότι η πολιτική θα πρέπει να μείνει μακριά από τον OPEC+, προσθέτοντας ότι η συμμαχία θα χρειαστεί για να επιφέρει «ομαλές προσαρμογές» στο μέλλον εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τα lockdown του κορωνοϊού στην Κίνα, την παγκόσμια ανάπτυξη και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Επισήμανε ότι για να μειώσουν τα σημεία συμφόρησης στην τρέχουσα παραγωγική ικανότητα και την ικανότητα των διυλιστηρίων, οι κυβερνήσεις έπρεπε να ενθαρρύνουν τη βιομηχανία να επενδύσει σε υδρογονάνθρακες ακόμη και όταν τα έθνη στρέφονται σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.
«Αυτή η κατάσταση. . . έχει να κάνει με την προσπάθεια να αντιληφθούμε την υπάρχουσα πραγματικότητα και να βρούμε λύσεις γι’ αυτήν», κατάληξε.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης