Ενέργεια

Κατατίθεται σε τροπολογία η νομοθετική ρύθμιση για τα υπερέσοδα - Οι κίνδυνοι απώλειας της επενδυτικής αξιοπιστίας

Κατατίθεται σε τροπολογία η νομοθετική ρύθμιση για τα υπερέσοδα - Οι κίνδυνοι απώλειας της επενδυτικής αξιοπιστίας
Η ρύθμιση θα κατατεθεί με μορφή τροπολογίας κατά πάσα πιθανότητα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κλιματική πολιτική

Δυο νομοθετικές παρεμβάσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουν τη μορφή τροπολογιών αναμένεται να κατατεθούν τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη από τις δυο ρυθμίσεις θα αφορά τη φορολόγηση των υπερεσόδων των καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας και όπως φαίνεται η κατάθεση της στη Βουλή θα προχωρήσει ανεξαρτήτως του εάν θα έχει προσδιοριστεί το ύψος του ποσού που θα φορολογηθεί τελικώς. Όπως όλα δείχνουν η ρύθμιση θα κατατεθεί με μορφή τροπολογίας κατά πάσα πιθανότητα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κλιματική πολιτική, το οποίο θα συζητηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη, 25 και 26 Μαΐου, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ρύθμιση θα έχει την υπογραφή των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας και κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπει την επιβολή ενός τέλους στα υπερέσοδα των καθετοποιημένων ενεργειακών εταιριών και όχι φόρου καθώς η αναδρομική φορολόγηση θα μπορούσε να προκαλέσει νομικά προβλήματα και προσφυγές στη δικαιοσύνη από του ενδιαφερόμενους.
Η ρύθμιση θα καλύπτει την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022 αν και επί του παρόντος παραμένει άγνωστο το ύψος του ποσού επί του οποίου θα επιβληθεί το τέλος του 90% που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Και τούτο διότι η ΡΑΕ στην αρχική μελέτη της προσδιόριζε τα υπερέσοδα των τεσσάρων καθετοποιημένων ομίλων σε 927,44 εκατ. ευρώ, από τα οποία αφαιρούσε τις άμεσες εκπτώσεις που παρείχε η ΔΕΗ στους πελάτες της καταλήγοντας σε 591 εκατ ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022. Παράλληλα η ΡΑΕ με τη μελέτη της αποδέχθηκε ότι τα σταθερά τιμολόγια αποτελούν έμμεση έκπτωση χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το ύψος του ποσού που πρέπει να αφαιρεθεί, δηλώνοντας ότι αυτό είναι έργο της φορολογικής αρχής. Ακολούθησαν δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ότι από το σύνολο των υπερεσόδων 927,44 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθεί το σύνολο των άμεσων, αλλά και έμμεσων εκπτώσεων, χωρίς και εκείνος να προσδιορίσει το τελικό ύψος της φορολογητέας ύλης.

Επιστολή προς την ΡΑΕ

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας με επιστολή του την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε από την ΡΑΕ να προσδιορίσει ένα τελικό ποσό (μετά τις εκπτώσεις άμεσες και έμμεσες), τόσο για το εξάμηνο Οκτωβρίου – Μαρτίου όσο και για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου ώστε το ποσό αυτό να φορολογηθεί.
Με δεδομένο ότι επί του παρόντος η απάντηση της ΡΑΕ δεν έχει δοθεί στην κυβέρνηση παραμένει άγνωστο το ύψος του ποσού που θα φορολογηθεί γεγονός που δημιουργεί έντονο κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι πέραν των άλλων η υπόθεση της φορολόγησης και μάλιστα με ποσοστό 90% επιβαρύνει τις επενδυτικές προοπτικές του ενεργειακού τομέα.

Οι μέτοχοι της ΔΕΗ αντιμετωπίζουν με ανησυχία την κατάσταση, καθώς εάν δεν αφαιρεθούν οι έμμεσες εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των σταθερών τιμολογίων όλων των τάσεων, η ΔΕΗ «θα πληρώσει το μάρμαρο» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα οι ιδιωτικές εταιρίες εντοπίζουν ζητήματα στον τρόπο υπολογισμού των υπερεσόδων από τη ΡΑΕ, ενώ θεωρούν ότι όποιες εκπτώσεις αναγνωριστούν θα πρέπει να αφορούν όλες τις εταιρίες και όχι μόνο τον κυρίαρχο παίκτη.
Έτσι όλα δείχνουν ότι ο προσδιορισμός των υπερεσόδων που θα φορολογηθούν θα καθυστερήσει επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το αντιεπενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ήδη στην αγορά.

Η επενδυτική αξιοπιστία δοκιμάζεται

Όταν η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση κεφαλαίου μαμούθ στην ΔΕΗ το Δεκέμβριο του 2021 και ζήτησε από διεθνή κεφάλαια να συμμετάσχουν καλλιέρησε μια προοπτική αναβάθμισης της επιχείρησης, η οποία αναλάμβανε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο να καλύψει το χαμένο έδαφος στις ΑΠΕ και να ανακτήσει τον χαμένο ρόλο του κυρίαρχου παίκτη της ενεργειακής αγοράς.
Η εικόνα που δείχνει στους επενδυτές με όλη αυτή την αναβλητικότητα και το κυνήγι μαγισσών, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε μικροπολιτικό παιχνίδι, είναι ότι σύρεται πίσω από την αντιπολίτευση Τσίπρα, η κυβέρνηση του οποίου απείλησε με χρεικοπία την επιχείρηση.

Το να καταστεί η ΔΕΗ ζημιογόνος και να αποδυναμωθεί κεφαλαιακά δεν πρόκειται να ωφελήσει σε τίποτε ούτε την ίδια την επιχείρηση, ούτε το δημόσιο, ούτε και το επενδυτικό κλίμα που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία για να ενισχύσει την ανάπτυξή της στην απαιτητική περίοδο που έρχεται. Τα αποτελέσματα της μελέτης της ΡΑΕ είναι λίγο πολύ γνωστά και ο πρόεδρός της κ Αθ. Δαγούμας ήταν σαφέστατος. Στα 591 εκατ ευρώ περιλαμβάνονται έμμεσες εκπτώσεις της ΔΕΗ και όλων των προμηθευτών ( σταθερά τιμολόγια, βιομηχανικά τιμολόγια κλπ).
Ο, τι και να κάνει η κυβέρνηση η αντιπολίτευση θα επιχειρηματολογεί περί υπερκερδών, τα οποία μετονομάσθησαν σε υπερέσοδα και θα ζητά υπερφορολόγηση σε κέρδη που έχουν διανεμηθεί προς στήριξη των καταναλωτών. Όσο τραβάει αυτό το γαϊτανάκι κάνει ζημιά και τελικά και η ίδια η κυβέρνηση τείνει να χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία των επενδυτών, που τοποθέτησαν κεφάλαια και ισχυροποίησαν την επιχείρηση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Παράλληλα οι ηλεκτροπαραγωγοί ήδη αποστέλλουν υπομνήματα, με τις ενστάσεις τους στη ΡΑΕ οι οποίες αφορούν κυρίως τη μεθοδολογία προσδιορισμού των υπερκερδών, εντοπίζοντας παραλείψεις και λάθη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και δικαστικές προσφυγές.

Πέραν της υπόθεσης της φορολόγησης των υπερεσόδων που όπως φαίνεται μετατρέπεται σε Γόρδιο Δεσμό, τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εντός της εβδομάδας θα καταθέσουν ακόμη μια νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή μέσω της οποίας θα προσδιορίζεται ο τρόπος επιστροφής στους τελικούς καταναλωτές των επιπλέον χρεώσεων της περιόδου μέχρι και τον Μάρτιο, ενώ για την εφαρμογή όλων αυτών των αλλαγών θα πρέπει να ακολουθήσει και η έκδοση υπουργικής απόφασης για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης