Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φον ντερ Λάιεν: Τις επόμενες μέρες η συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Φον ντερ Λάιεν:  Τις επόμενες μέρες η συμφωνία για  την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Η Ουγγαρία ζητά οικονομική στήριξη μεταξύ 15 και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για να απομακρυνθεί από τη ρωσική ενέργεια
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο τις επόμενες ημέρες.

Οι 27 χώρες της ΕΕ δεν έχουν προχωρήσει σε εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου εδώ και αρκετές εβδομάδες, με χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία να μπλοκάρουν το μέτρο.

Τυχόν κυρώσεις που επιβάλλονται από την ΕΕ πρέπει να έχουν την έγκριση όλων των κρατών μελών προκειμένου να εφαρμοστούν.

«Ελπίζω να μιλάμε για μέρες. Επομένως, αυτό που εξετάζουμε είναι ένα ή δύο κράτη μέλη που είναι περίκλειστα, που δεν μπορούν να έχουν πετρέλαιο μέσω της θάλασσας και χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις σε αγωγούς και σε διυλιστήρια, και εκεί προσπαθούμε να βρούμε λύσεις», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στο World Economic Forum. «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για το εμπάργκο πετρελαίου», πρόσθεσε.

Η ΕΕ αποφάσισε να εμποδίσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα τον περασμένο μήνα, αλλά η επιβολή περιορισμών στο πετρέλαιο έχει αποδειχθεί πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση. Οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα ανησυχούν για τις επιπτώσεις τέτοιων μέτρων για τις δικές τους οικονομίες.

Η Ουγγαρία, για παράδειγμα, φέρεται να ζητά οικονομική στήριξη μεταξύ 15 και 18 δισ. ευρώ για να απομακρυνθεί από τη ρωσική ενέργεια. Η Ουγγαρία φέρεται επίσης να αρνείται να συζητήσει το θέμα σε μια προσεχή σύνοδο της ΕΕ αργότερα αυτόν τον μήνα.

Το αδιέξοδο για το πετρέλαιο εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν το μπλοκ θα μπορέσει να τερματίσει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο είναι το κύριο ορυκτό καύσιμο που αγοράζει η ΕΕ από τη Ρωσία.

Το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας απασχολούσε πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, αλλά έχει βρεθεί στο επίκεντρο μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μιλώντας  στο World Economic Forum την Τρίτη, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «είμαστε μάρτυρες πώς η Ρωσία χρησιμοποιεί τα ενεργειακά της αποθέματα».

Το Κρεμλίνο απαίτησε από τα «μη φιλικά έθνη», όπως οι χώρες της ΕΕ, να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. Η Πολωνία και η Βουλγαρία —δύο χώρες της ΕΕ— είδαν τις προμήθειες τους σε ρωσικό φυσικό αέριο να διακόπτονται νωρίτερα αυτό το έτος, αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρωσικά ρούβλια.

Κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Τις τελευταίες ημέρες, συζητείται κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανοικοδόμησης στην Ουκρανία.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Τζ. Μπορέλ, είναι μεταξύ αυτών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά αποθεματικά για αυτόν τον σκοπό. Και η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η νομική ομάδα της ΕΕ μελετά ήδη στην υπόθεση.

«Υπάρχει η αίσθηση σε όλο τον κόσμο ότι και η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης και αναζητούμε νόμιμους τρόπους και μέσα τώρα για να χρησιμοποιήσουμε, εν μέρει, περιουσιακά στοιχεία είτε των ολιγαρχών, ανάλογα με το ρόλο που έπαιξαν είτε της ρωσικής κυβέρνησης."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης