Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Tροπολογία για την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος - Τι περιλαμβάνει για την φορολόγηση των υπερκερδών

Tροπολογία για την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος - Τι περιλαμβάνει για την φορολόγηση των υπερκερδών
Η οικονομική ενίσχυση αφορά την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022

Αναγνώριση των άμεσων, έμμεσων εκπτώσεων των σταθερών τιμολογίων και των διμερών συμβολαίων περιλαμβάνει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την φορολόγηση των λεγομένων υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας στην χονδρική.
Σε πρώτη ανάγνωση προκύπτει το συμπέρασμα ότι το νομικό πλαίσιο με ορθολογικό τρόπο αναγνωρίζει τις καταβληθείσες άμεσες και έμμεσες εκπτώσεις που έχουν καταβάλλει οι παραγωγοί – προμηθευτές προς τους καταναλωτές και αναμένεται αυτές να εξαιρεθούν από την φορολογητέα ύλη.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα προσφυγής. Παράλληλα, η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί αφού περάσει και από Ορκωτό λογιστή. Τούτου δοθέντος, η εικόνα που δίνει η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ είναι ότι προσεγγίζουν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο την τρέχουσα φάση θέμα με τεχνοκρατικό τρόπο.

Επίσης, με την ρύθμιση παρέχεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022. 

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο "Εθνικός Κλιματικός Νόμος" η συζήτηση του οποίου στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022.


Οικονομική ενίσχυση και δικαιούχοι

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις σαράντα χιλιάδες (45.000) ευρώ. 

Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά λογαριασμό κατανάλωσης κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν εσωτερικό.

Αντιστοιχεί σε εξήντα τοις εκατό (60%) επί της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος των ως άνω παροχών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εξακόσια (600) ευρώ ανά δικαιούχο.

Παράλληλα, επιβάλλεται άπαξ έκτακτη εισφορά με βάση την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους από συμμετοχή εκάστης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως και 30η Ιουνίου 2022. Η εισφορά υπολογίζεται ανά μήνα με την εφαρμογή συντελεστή ενενήντα τοις εκατό (90%) επί της θετικής διαψοράς του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους του υπόχρεου, μεταξύ του μήνα εξέτασης και του ίδιου μήνα του προηγουμένου έτους, σταθμισμένης με το Ποσοστό των Συμβάσεων Προμήθειας Σταθερής Τιμής και αφαιρουμένων εκπτώσεων σε τελικούς καταναλωτές και επιστροφών, δυνάμει Διμερών Συμβάσεων Αγοραπωλησίας Ηλεκτρικής Ενέργειας.


Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την τροπολογία για την επιδότηση ρεύματος

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης