Ενέργεια

Σε μακροπρόθεσμες προμήθειες στρέφονται οι αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία

Σε μακροπρόθεσμες προμήθειες στρέφονται οι αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία

Η αστάθεια των τιμών πιθανότατα θα παραμείνει δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι αγοραστές φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη επιδιώκουν να κλειδώσουν τις προμήθειες μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων ως αποθεματικό έναντι των ασταθών παγκόσμιων τιμών, δήλωσαν στελέχη του κλάδου, κινήσεις οι οποίες θα ανατρέψουν την τάση της τελευταίας δεκαετίας αύξησης των αγορών spot.

Οι φόβοι για διακοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη και τα χαμηλά αποθέματα οδήγησαν την ήπειρο να εισάγει όγκους ρεκόρ spot υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οδηγώντας τις τιμές σε ιστορικά υψηλά νωρίτερα φέτος και πυροδοτώντας ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια μεταξύ των αγοραστών παγκοσμίως.

Χρόνια χαμηλών επενδύσεων σημαίνει ότι οι νέες προμήθειες είναι σπάνιες, ενώ οι ρωσικές προμήθειες κινδυνεύουν, καθώς περισσότερες χώρες έχουν μεταβεί από άνθρακα σε φυσικό αέριο για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τα τελευταία δύο χρόνια, όταν οι τιμές LNG ήταν χαμηλές.

"Βλέπουμε μεγαλύτερη ζήτηση τώρα από ό,τι είχαμε πριν από δύο χρόνια,επομένως περισσότερο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμα συμβόλαια, ενεργειακή ασφάλεια", δήλωσε στο Reuters ο Peder Bjorland, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ και εμπορίας φυσικού αερίου στην Equinor ASA στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Αέριο.

Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι αγοραστές αγωγών και LNG αναζητούν προμήθειες σε χρονικό διάστημα πέντε έως 10 ετών, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια διάρκειας 15 έως 20 ετών είναι πιο ελκυστικά για τις ασιατικές αγορές.

Η διάρκεια των συμβάσεων LNG είναι ένα κομβικό σημείο στις συνομιλίες μεταξύ του Κατάρ και της Γερμανίας για προμήθειες διάρκειας.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αγοραστές μπορεί να περάσουν από μεσάζοντες για να γεφυρώσουν το χάσμα, είπε η Anne Mai Hatlem, αντιπρόεδρος LNG στην Equinor.

«Για την Ευρώπη, βλέπουμε περισσότερες εταιρείες να υπογράφουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες και αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ρεαλισμού σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορούμε να καταργήσουμε σταδιακά το φυσικό αέριο από την αγορά», είπε.

Οι τιμές

Οι ασιατικές τιμές spot LNG μειώθηκαν περίπου 50% από το υψηλό όλων των εποχών τον Δεκέμβριο, αλλά είναι σχεδόν τριπλάσιες από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Μάιο του 2021, καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί λόγω των στενών παγκόσμιων προμηθειών με τους Ευρωπαίους αγοραστές να εγκαταλείπουν το ρωσικό φυσικό αέριο για LNG μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Στις ΗΠΑ οι τιμές του φυσικού αερίου προσέγγισαν τα 9 δολ/mmbtu.

Η αστάθεια των τιμών πιθανότατα θα παραμείνει δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις καιρικές συνθήκες, δήλωσαν στελέχη του κλάδου. Αν και αυτό οδηγεί τους αγοραστές να κλειδώνουν τις προμήθειες, έχει γίνει επίσης εμπόδιο μεταξύ πωλητών και αγοραστών για να κλείσουν συμφωνίες.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για περισσότερο LNG, προφανώς, και νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο σε υψηλή αστάθεια να συμφωνήσουμε για την τιμή», δήλωσε ο Kevin Gallagher, διευθύνων σύμβουλος της Santos Ltd (STO.AX).

Διάφοροι δείκτες αναφοράς χρησιμοποιούνται επίσης σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή πετρελαίου που εξακολουθεί να ευνοείται στην Ασία, ενώ χρησιμοποιούνται περισσότεροι περιφερειακοί δείκτες ανάλογα με την προέλευση των προμηθειών για την αντιστάθμιση των κινδύνων ανάκλησης περιθωρίου.

«Βλέπετε έργα των ΗΠΑ να προσφέρουν τιμολόγηση TTF, για παράδειγμα, και βλέπετε περισσότερες ασιατικές εταιρείες που είναι πρόθυμες να αγοράσουν με τιμολόγηση Henry Hub», είπε η Equinor's Hatlem, αναφερόμενη στις ολλανδικές τιμές χονδρικής και στον δείκτη τιμών των ΗΠΑ.

«Έτσι, υπάρχουν και πάλι μηχανισμοί στην αγορά για να αφαιρέσουν μέρος του κινδύνου ανάκλησης περιθωρίου μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε«Πολλές εταιρείες ανησυχούν για την εξασφάλιση κάποιας προστασίας εάν συνάψουν μακροπρόθεσμες (συμφωνίες) για το μέλλον».

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης