Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Woodside: Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι τιμές LNG τα επόμενα χρόνια

Woodside: Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι τιμές LNG τα επόμενα χρόνια
Αυξάνεται η ζήτηση για LNG από μέρη όπως η Αυστραλία

Ο όμιλος Woodside Energy Group, κορυφαίος παραγωγός φυσικού αερίου της Αυστραλίας, βλέπει τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να παραμένουν υψηλές για μερικά χρόνια, καθώς η αγορά προσαρμόζεται στις διακοπές του εφοδιασμού μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία .

«Με την εισβολή, βλέπουμε τον κόσμο να προσπαθεί να απομακρυνθεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για LNG από μέρη όπως η Αυστραλία αυξάνεται», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Woodside, Meg O'Neill.

"Περιμένουμε... οι τιμές να παραμείνουν υψηλές για τον επόμενο χρόνο, ίσως τα επόμενα χρόνια καθώς ο κόσμος προσπαθεί να εξισορροπήσει εκ νέου το φυσικό αέριο σε προσφορά και ζήτηση", είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το φυσικό αέριο.
Η παγκόσμια αγορά LNG ήταν ήδη σφιχτή πριν από την εισβολή λόγω της ανεπαρκούς επένδυσης τα τελευταία πέντε χρόνια, επεσήμανε ο O'Neill.

«Πήραμε μια επενδυτική απόφαση πέρυσι για το έργο μας στο Scarborough, αλλά αυτοί οι όγκοι δεν πρόκειται να βγουν στην αγορά μέχρι το 2026, οπότε υπάρχει μια περίοδος που πιστεύω ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι στενά».

Η Woodside κατέχει το 100% του έργου Scarborough μετά τη συγχώνευσή του με τον πετρελαϊκό βραχίονα του BHP Group. Ο O'Neill είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Woodside έχει λάβει έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες για μερίδιο στο έργο.

Ενισχύοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού της παγκοσμίως για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση LNG, η Woodside επιθυμεί να αυξήσει τη θέση της στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο O'Neill.

Νωρίτερα φέτος, η Woodside υπέγραψε συμφωνία με την Commonwealth LNG για την εξασφάλιση 2 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (mtpa) προμήθειας LNG από το προτεινόμενο εργοστάσιο υγροποίησης της Κοινοπολιτείας στη Λουιζιάνα. Η εταιρεία έχει ήδη 20ετή συμφωνία με την Cheniere για προμήθεια από το εργοστάσιό της στο Corpus Christi του Τέξας.

«Ενδιαφερόμαστε για πρόσθετη απορρόφηση από τις ΗΠΑ, ένα από τα πράγματα που έχουμε συνειδητοποιήσει και έχουμε δει τα τελευταία 10 χρόνια είναι ότι η βιομηχανία LNG έχει αναπτυχθεί τρομερά στη λεκάνη του Ατλαντικού», είπε ο O'Neil.

Ωστόσο, η Woodside θα συνεχίσει να αποχωρεί από το έργο Kitimat LNG στην ακτή του Ειρηνικού του Καναδά, αν και θα διατηρήσει το μερίδιό της στον πόρο φυσικού αερίου Liard Basin στον Δυτικό Καναδά, είπε.

Φέτος, η Woodside αναμένει να πουλήσει έως και το 25% του LNG της χρησιμοποιώντας δείκτες αναφοράς φυσικού αερίου όπως ο δείκτης Ιαπωνίας-Κορέας (JKM) στην Ασία, η τιμή TTF της Ολλανδίας για την Ευρώπη και το Εθνικό Σημείο Εξισορρόπησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το υπόλοιπο πωλείται σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια που συνδέονται με τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου τείνουν να κινούνται υψηλότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα, ενώ οι τιμές του πετρελαίου είναι αρκετά σταθερές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης