Ενέργεια

Γερμανία: Σε κατάσταση αναμονής οι αδρανείς μονάδες άνθρακα για είσοδο στην ηλεκτροπραγωγή

Γερμανία: Σε κατάσταση αναμονής οι αδρανείς μονάδες άνθρακα για είσοδο στην ηλεκτροπραγωγή

 Σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Η Γερμανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που θα ήταν αδρανείς φέτος και το επόμενο έτος ως εφεδρικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομίας την Τρίτη σύμφωνα με το EnergyMarketPrice.

Οι προτάσεις, που καταρτίστηκαν από το υπουργείο ως μέρος των προληπτικών μέτρων σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου, θα διαρκέσουν έως τις 31 Μαρτίου 2024 καθώς η Γερμανία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφεραν οι πηγές.

Ειδικότερα, το φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσώπευε το 15% της εισροής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη βιομηχανία και τη θέρμανση των σπιτιών εάν προκύψει συμφόρηση, καθιστώντας απαραίτητη την άντληση αδρανούς δυναμικότητας άνθρακα για την κάλυψη των κενών, ανέφεραν.

Βάσει της διάταξης, συνολικά 8,5 γιγαβάτ (GW) καφέ, καύσης λιθάνθρακα και μια μικρή ποσότητα δυναμικότητας παραγωγής με καύση πετρελαίου, όλα ήδη, ή πρόκειται να τεθούν σε αδράνεια το 2022 και το 2023, θα επιτραπεί από τους φορείς εκμετάλλευσης να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια κατά παραγγελία.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι εθελοντική και οι φορείς εκμετάλλευσης θα αποζημιώνονται από δημόσιους πόρους για τη διατήρηση της πρώτης ύλης έτοιμη και για την παροχή της απαραίτητης τεχνικής βοήθειας.

Η διατήρηση της παραγωγικής ικανότητας άνθρακα σε κατάσταση ετοιμότητας δεν θα σημαίνει ότι τα εργοστάσια εκπέμπουν πρόσθετες εκπομπές άνθρακα, τονίζοντας ότι το σχέδιο δεν θα εκτροχιάσει τον γενικό στόχο της Γερμανίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

Το πρόγραμμα δεν θα ανέβαζε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας επειδή η παραγωγή με καύση άνθρακα είναι σχετικά φθηνότερη από τη χρήση φυσικού αερίου, πρόσθεσαν.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης