Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Κρίσιμο conference Στάσση με τους επενδυτές – Οριακή μείωση EBITDA αναμένουν οι αναλυτές στο α΄ τρίμηνο

ΔΕΗ: Κρίσιμο conference Στάσση με τους επενδυτές – Οριακή μείωση EBITDA αναμένουν οι αναλυτές στο α΄ τρίμηνο
Πώς επηρεάζεται η Επιχείρηση από την τροπολογία για τα υπερκέρδη
Σχετικά Άρθρα

Σήμερα (26/5) δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου η ΔΕΗ μετά τη λήξη της συνεδρίασης και θα ακολουθήσει teleconference με τους επενδυτές.

Η αγορά αναμένει από τη διοίκηση να πληροφορηθεί την πρόοδο του επενδυτικού προγράμματος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παράλληλα να λάβει το guidance για την πορεία της χρονιάς με δεδομένες τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, που έχουν επικρατήσει λόγω της ανόδου των ενεργειακών τιμών.

Παράλληλα, η τροπολογία, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες έχει δημιουργήσει σαφέστατα καλύτερες προσδοκίες στους επενδυτές σε σχέση με την φορολογητέα ύλη των λεγομένων υπερκερδών, από τη στιγμή που εξαιρεί ένα μεγάλο τμήμα των έμμεσων εκπτώσεων που αναφέρονται σε σταθερά τιμολόγια και διμερή συμβόλαια.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η ολοκληρωμένη μομφή της τροπολογίας και η υπουργική απόφαση, γιατί από εκεί θα εξαρτηθεί η δυνατότητα της ΔΕΗ για την υποστήριξη των ανταγωνιστικών συμβολαίων στη βιομηχανία.


Οι εκτιμήσεις του α΄τριμήνου

Οι εκτιμήσεις της αγοράς για το α΄ τρίμηνο προβλέπουν μικρή μείωση του EBITDA σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021 κατά 2,6%, με το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται φέτος στα 181,400 εκατ. ευρώ έναντι 186.300 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Στο bottom line προβλέπεται μείωση ζημιών κατά 29,5% στα 30.800 εκατ. ευρώ έναντι 43.700 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2021.Το α΄ τρίμηνο είναι και το χειρότερο του έτους, καθώς ο Μάρτιος είχε διαμορφώσει ιδιαίτερα υψηλές τιμές σε επίπεδο κόστους, λόγω της ανόδου των τιμών των TTF, δηλαδή της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου. Το EBITDA Margin, περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώνεται στο α΄ τρίμηνο του 2022 στο 8,2% έναντι 16,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2021, που σημαίνει μείωση 851 μονάδων βάσης (bps).

Αντίστοιχα, το καθαρό περιθώριο θα ανέβει κατά 253 bps, ανεβάζοντας το αποτέλεσμα από το -3,9% στο -1,4%.

Αναλυτικά τα στοιχεία του πίνακα 

178_1.JPG

Πηγή: BetaSecurities


H χρηματιστηριακή τιμή της ΔΕΗ δείχνει να ανακάμπτει από τα χαμηλά των 6,15-6,2 ευρώ που έφεραν την κεφαλαιοποίηση στο ήμισυ της καθαρής θέσης.

Εάν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι πωλήσεις ξένου Fund έχουν ολοκληρωθεί και τα δεδομένα από εδώ και στο εξής εξομαλυνθούν με βάση και τον νέο νομικό πλαίσιο που θα ισχύσει στην λιανική αγορά, αναμένεται να εξομαλυνθεί και η εισπραξιμότητα στον τομέα της προμήθειας.

Το βάρος των επενδυτών θα πέσει στο επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει υπερκέρδη από την χονδρική αλλά δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πολλά επίπεδα.

Η ανάκαμψη της κεφαλαιοποίησης δεν παύει να αποτελεί εξάλλου σοβαρότατο επενδυτικό στοίχημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, η οποία επιχείρησε να εδραιώσει την εικόνα μιας αξιόπιστης Επιχείρησης, που στόχο θα έχει την υγιή πορεία και τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας στην ελληνική αγορά.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες στο τέλος του 2021, μεγάλα Funds τοποθετήθηκαν στην αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ και σήμερα η μετοχή επιχειρεί να προσεγγίσει τα 6,5 ευρώ!

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης