Ενέργεια

QUEST: Με 30+18 MW εξετάζει την ενέργεια με 44 εκατ ταμείο - Ισχυρό α΄τρίμηνο, το guidance

QUEST: Με 30+18 MW εξετάζει την ενέργεια με 44 εκατ ταμείο - Ισχυρό α΄τρίμηνο, το guidance
Ποιές προοπτικές βλέπει το μάνατζμεντ μετά το α΄ τρίμηνο του 2022
Ανθεκτικότητα εμφανίζει ο όμιλος Quest καθώς το guidance, που δόθηκε στο teleconference μετά τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου του 2022 παραπέμπει σε μια εικόνα σταθεροποίησης, αν φυσικά οι δυσκολίες της αγοράς συνεχίσουν να υφίστανται, όπως συμβαίνει στην παρούσα φάση, στο β΄ δηλαδή τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Απόστολος Γεωργαντζή οι δύο κλάδοι που δείχνουν να διατηρούν την αναπτυξιακή τάση για το 2022 είναι η πληροφορική και η ενέργεια.
Η πληροφορική με τα έργα που είναι σε εξέλιξη, την λιανική όπου τα προϊόντα της Apple διατηρούν την ζήτηση, καθώς και η συνεργασία με την Intel, οι ωφέλειες της οποίας φαίνονται.

O τομέας της ενέργειας και συγκεκριμένα των ΑΠΕ παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον όμιλο καθώς διαθέτει ισχυρές προοπτικές και η Quest Energy έχει συγκεντρώσει ήδη 30 MW .
Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν επιπλέον 18 ΜW από μικρά πάρκα των 500 kW σε βάθος χρόνου.
Παράλληλα η ισχυρή ταμειακή θέση που διαθέτει ύψους 44 εκατ ευρώ της δίνει την δυνατότητα μεγάλων κινήσεων, προς το παρόν όμως κινείται συντηρητικά με δεδομένο ότι δεν προσφέρονται επενδύσεις με διψήφια απόδοση, που στοχεύει ο όμιλος.
Δεν παύει όμως να αποτελεί μια πρόκληση με βάση και την μεγάλη ανταγωνιστικότητα που θα εξασφαλίσει ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας τα επόμενα χρόνια και τις ευακιρίες που θα δοθούν λόγω και της πτώσης του κόστους. Με δεδομένο ότι στόχος της Quest είναι να αναπτυχθεί αξιοποιώντας τις εκάστοτε επιλογές ανά κλάδο που αναπτύσσει, οι ΑΠΕ παραμένουν στο περισκόπιό της.
Ο κύκλος εργασιών αναπτύχθηκε 8% στο α΄τρίμηνο και τα κέρδη 17%.

Η ACS αναμένεται να επανέλθει σε δυναμική τροχιά από το β ΄εξάμηνο καθώς υπήρξε μείωση του όγκου πωλήσεων, λόγω της πτώσης του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Σημειώνεται ότι κατά τους 4 μήνες του α΄εξαμήνου του 2021 ήταν κλειστή η λιανική λόγω COVID. Η κερδοφορία παραμένει σταθερή προς στο παρόν με οριακή μείωση καθώς η αύξηση του κόστους μετακυλίθηκε.

Στα αποτελέσματα αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στο β ΄εξάμηνο και η ενσωμάτωση της ΓΕΔ, όπου εκεί ο όμιλος θα αξιοποιήσει και τις οικονομίες κλίμακος που διαθέτει προσθέτοντας κύκλο εργασιών της τάξης των 30- 40 εκατ ευρώ με περιθώριο κέρδους 5-10%.

Εποχικά στην παρούσα φάση θα κινηθεί και ο κλάδος του κλιματισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 5 εκατ ευρώ και να προσεγγίσει τα 10 εκατ σε κύκλο εργασιών.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου ήσαν, ότι ο όμιλος παρουσίασε ισχυρό τρίμηνο υψηλότερα από τις προσδοκίες σε όλους τους τομείς, χωρίς χτύπημα στα περιθώρια κέρδους. Οι πωλήσεις, εξαιρουμένης της Cardlink που πουλήθηκε, αυξήθηκαν 16,1% και αντίστοιχα το συγκρίσιμο EBITDA 18,4%. Tα κέδρη προ φόρων 21,3% και τα καθαρά κέρδη 17%.

Οι πωλήσεις σε προϊόντα λιανικής αυξήθησαν 13,1% κα τα κέρδη προ φόρων 61,3% ενώ τα περιθώρια κέρδους συνέχισαν να βελτιώνονται με τον κλάδο Intel Solutions να έχει συμμετοχή, σύμφωνα με την BETA Sec.
Ο κλάδος ΙΤ συνέχισε ανοδικά, επωφελούμενος από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομεά.
To ανεκτέλεστο της Unisystems ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Η γενικότερη εκτίμηση μιλά για συγκρατημένη αισιοδοξία στο υπόλοιπο του χρόνου με ήπια ανάπτυξη των πωλήσεων και σταθερή ή οριακά χαμηλότερη κερδοφορία.

Αναλυτικά τα μεγέθη του Α΄ τριμήνου σύμφωνα με την BETA


quest11.JPG



quest12.JPG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης