Ενέργεια

Ην. Βασίλειο: Δεν φορολογούνται οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού - Η ανάλυση της Goldman

Ην. Βασίλειο: Δεν φορολογούνται οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού - Η ανάλυση της Goldman

Εισφορά 25% για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου - Τι αναφέρει η Goldman

 

Πάκετο στήριξης για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και φορολόγηση των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βουλή των Κοινοτήτων. Συνολικά, το νέο πακέτο υποστήριξης απευθύνεται σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και ανεβάζει το συνολικό κόστος διαβίωσης σε 37 δισ. λίρες φέτος.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs οκτώ εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν υποστήριξη  τουλάχιστον 1.200 λίρες φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας εφάπαξ πληρωμής 650 λιρών.
Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπονται φόροι για τα απροσδόκητα κέρδη
των ενεργειακών.
Συγκεκριμένα:

  • Θα αυξηθεί η νέα προσωρινή εισφορά για τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου περίπου 5 δις τον επόμενο χρόνο.
  • Θα υπάρξει μια νέα προσωρινή εισφορά 25% για τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Προκειμένου να ενισχυθούν τα κίνητρα για επενδύσεις, η νέα εισφορά θα περιλαμβάνει νέο επενδυτικό επίδομα 80%.

Δεν υπάρχει εισφορά στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς το παρόν. Η εισφορά δεν ισχύει για τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου καταγράφονται επίσης μεγάλα κέρδη, λόγω της επίδρασης που έχουν οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου στην τιμή που καταβάλλεται για ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβούλευση

Όπως ορίζεται στη Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας, η κυβέρνηση διαβουλεύεται με τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τους επενδυτές για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και να διασφαλίσει ότι η τιμή που καταβάλλεται για την ηλεκτρική ενέργεια αντικατοπτρίζει περισσότερο το κόστος παραγωγής.

Επίσης το Υπουργείο Οικονομικών θα αξιολογήσει επειγόντως την κλίμακα αυτών των έκτακτων κερδών και τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λάβει.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs ενώ ο αποκλεισμός του κλάδου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από έναν απροσδόκητο φόρο μπορεί να προσφέρει ελάφρυνση για τις τιμές των μετοχών (SSE, Centrica, EDF, RWE, Iberdrola, Orsted), δεν είναι ακόμη σαφές εάν το ζήτημα θα επανέλθει. Αυτό αφήνει αβεβαιότητα για τον κλάδο προς το παρόν, τουλάχιστον μέχρι να παρθεί οριστική απόφαση. Οι εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας περιλαμβάνουν ανώτατο όριο 75 £/MWh στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως βασική περίπτωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης