Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 111 δολ. κινείται το Brent, στα 106 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 111 δολ. κινείται το Brent, στα 106 δολ. το αργό
Ανησυχία στην αγορά για το ενδεχόμενο ύφεσης

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν σήμερα πτώση που έφθασε πάνω από 5%, αλλά στη συνέχεια ανέκτησε μέρος των απωλείων καθώς οι αγορές ανησυχούν ότι μια ισχυρή άνοδος των επιτοκίων με στόχο να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός μπορεί να επιφέρει ύφεση.

Περί τις 18:55 ώρα Ελλάδας, το Brent υποχωρούσε 2,9%, στα 111,25 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό WTΙ κατέγραφε πτώση 3,3%, στα 105,87 δολάρια.

Τους τελευταίους μήνες, η τιμή του αργού έφθασε σε ύψη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε φόβους ότι η προσφορά δεν θα μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση των οικονομιών που ανοίγουν και πάλι, ιδιαίτερα στην Κίνα, έπειτα από μήνες lockdown.
Όμως οι κεντρικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να αυξήσουν τα κόστη δανεισμού, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας η οποία συμβάλλει στην άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα πρωτοφανή από το 1980.

Η κατάσταση αυτή τροφοδοτεί τους φόβους ότι οι οικονομίες όλου του κόσμου μπορεί να κατευθύνονται προς μια ύφεση, πράγμα που προκάλεσε την πτώση των τιμών του αργού.

Άνοδο βλέπει η Goldman

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη διήμερη ακρόαση, αυτή την εβδομάδα στο αμερικανικό Κογκρέσο, του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ, που θα μπορούσε να δώσει μια ιδέα για τα σχέδια των αρχών για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών.
Πάντως η Goldman Sachs ανακοίνωσε πως προβλέπει ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα πάρουν και πάλι ανοδική πορεία.

«Με τη ζήτηση για βασικά προϊόντα να υπερβαίνει την προσφορά, ένταση εξακολουθεί να επικρατεί στις αγορές, παρόλο που οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται», αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Οι επενδυτές οφείλουν να θυμούνται ότι οι επιβραδύνσεις που προκαλούνται από τη Fed δεν αποτελούν παρά μια βραχυπρόθεσμη άμβλυνση του συμπτώματος, του πληθωρισμού, και όχι ένα φάρμακο για το πρόβλημα, την υποεπένδυση», προσθέτει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης