Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Nord Stream1: Η απειλή να μην ξανανοίξουν οι στρόφιγγες τον Ιούλιο

Nord Stream1: Η απειλή να μην ξανανοίξουν οι στρόφιγγες τον Ιούλιο

 Ο Nord Stream 1 θα κλείσει για επισκευή και η Ευρώπη ανησυχεί ότι δεν θα ξαναλειτουγήσει απειλώντας την αποθήκευση και εκτοξεύοντας τις τιμές

 

Όταν η Ρωσία κλείσει το φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για συντήρηση τον Ιούλιο, η Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters, έχει αρχίσει να ανησυχεί ότι δεν θα το ενεργοποιήσει ξανά.

Αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού, κατηγορώντας τις καθυστερημένες επισκευές εξοπλισμού και αφήνοντας τη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να αγωνίζονται για να βρουν εναλλακτικές προμήθειες για να αποτρέψουν τον κίνδυνο του δελτίου όταν έρθει ο χειμώνας.

Τώρα, η Ευρώπη φοβάται ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το προγραμματισμένο πρόγραμμα συντήρησης του αγωγού από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου για να κλείσει τις βαλβίδες θέτοντας φρένο στις προσπάθειες αναπλήρωσης αποθεμάτων ως αντίποινα για τις εκτεταμένες κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε σε ένα άλλο επεισόδιο του ενεργειακού πολέμου που ξεκίνησε από τον Ρώσο δικτάτορα Πούτιν», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Γιόζεφ Σικέλα. "Και δεν ξέρουμε πού θα κλιμακωθεί. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι αποστολές θα μειωθούν ή θα σταματήσουν εντελώς."

Προειδοποιήσεις

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Φ.Μπιρόλ προειδοποίησε ομοίως την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει εντελώς το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη για να ενισχύσει την πολιτική της μόχλευση.
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι η Ρωσία παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και «εκπληρώνει αυστηρά όλες τις υποχρεώσεις της» προς την Ευρώπη, κατηγορώντας τη μειωμένη προμήθεια στις κυρώσεις που καθυστέρησαν την επιστροφή του εξοπλισμού από τον Καναδά στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, εκτιμούν ότι αυτό είναι πρόσχημα για να στείλουν λιγότερο φυσικό αέριο και να ανεβάσουν τις τιμές - ωθώντας τη Γερμανία να ενεργοποιήσει το "στάδιο συναγερμού" του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, ενώ άλλες χώρες έχουν προχωρήσεις στη λήψη μέτρων για να αποτρέψουν τις χειμερινές ελλείψεις.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ λέει ότι η χώρα οδεύει προς έλλειψη φυσικού αερίου εάν οι προμήθειες από την Ρωσία παραμείνουν τόσο χαμηλές όσο είναι τώρα και ορισμένες βιομηχανίες θα πρέπει να κλείσουν εάν δεν επαρκεί το αέριο για τον χειμώνα.

«Οι εταιρείες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή, να απολύσουν τους εργαζομένους τους, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα κατέρρεαν, οι άνθρωποι θα χρεωνόταν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης, αυτοί οι άνθρωποι θα γίνονταν φτωχότεροι», είπε ο Χάμπεκ στο περιοδικό Der Spiegel την Παρασκευή, λέγοντας ότι ήταν πολιτική του Πούτιν η στρατηγική για τη διαίρεση της χώρας.

Οι λογαριασμοί φυσικού αερίου επρόκειτο να αυξηθούν περαιτέρω το καλοκαίρι για τα γερμανικά νοικοκυριά που πληρώνουν ήδη υπερδιπλάσιο από αυτό που πλήρωσαν πέρυσι, ανέφερε η διαδικτυακή πύλη Check24.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι διακοπές λειτουργίας συντήρησης του Nord Stream 1, του κύριου αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έληγαν εγκαίρως.

Φέτος, οι traders φυσικού αερίου και οι αναλυτές υποπτεύονται ότι η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί τουλάχιστον την ευκαιρία να παρατείνει τη διακοπή, ασκώντας ανοδική πίεση στις ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς χονδρικής, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί σχεδόν 100% μέχρι στιγμής φέτος.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Οι Γερμανοί ομολόγοι μας γνωρίζουν καλά τους τεχνικούς κύκλους συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου... Λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, λειτουργεί σωστά, άψογα. Επομένως, είναι περίεργο να σέρνουμε την πολιτική σε όλα εδώ».

Tα έσοδα της Ρωσίας

Η Ευρώπη λαμβάνει το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και και οι δύο πλευρές πρόκειται να χάσουν εάν διακοπεί πλήρως η προσφορά.
Στις ενεργειακές αγορές, οι προγραμματισμένες διακοπές συντήρησης σε υποδομές όπως αγωγοί και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι συνηθισμένες και συχνά απαιτούνται από τους κανονισμούς ασφαλείας.

Οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να ειδοποιούν εκ των προτέρων την αγορά για τέτοιες διακοπές και είναι μια ευκαιρία να εκτελούν εργασίες σε περιόδους που συνήθως υπάρχει λιγότερη ζήτηση ενέργειας, όπως το καλοκαίρι.

Δεν είναι ασυνήθιστο να εντοπίζονται και να επιδιορθώνονται πρόσθετες βλάβες κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων διακοπών. Οι χειριστές μπορούν να παρατείνουν τις περιόδους συντήρησης για να το κάνουν αυτό, αλλά θα πρέπει να ειδοποιήσουν την αγορά.

ανησυχία ότι η συντήρηση του NS1 μπορεί να είναι μια ευκαιρία να βρεθεί μια πρόφαση για την παράταση των μηδενικών ροών μέσω του αγωγού είναι έγκυρη. Αν και, λάβετε υπόψη ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ΕΕ ως μια σταθερή και φερέγγυα επιχείρηση", είπε ο trader αναφερόμενος στο ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος πελάτης φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι αναμένει να λάβει 393 δισεκατομμύρια ρούβλια (7,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τον Ιούνιο.

Ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει επαρκείς αγοραστές για να αναπληρώσει το πιθανό έλλειμμα στα ευρωπαϊκά έσοδα.

«Σε αντίθεση με το αργό πετρέλαιο, η Ρωσία πουλάει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη και την Ασία και, λαμβάνοντας υπόψη τους τρέχοντες περιορισμούς στα πλοία που μεταφέρουν ρωσικά αγαθά, δεν έχουν εναλλακτικούς αγοραστές στη σειρά», πρόσθεσε.

Εφοδιασμός

Εάν το Nord Stream 1 δεν διορθωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η Ευρώπη δεν θα έχει αρκετό εφοδιασμό φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, και οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω.

«Ενώ η Ευρώπη ανταποκρίνεται με μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της επανεκκίνησης της παραγωγικής ικανότητας άνθρακα και της διοργάνωσης δημοπρασιών βιομηχανικού αερίου για τη μείωση της ζήτησης, βλέπουμε να αυξάνονται ανοδικά οι τιμές (ολλανδικού φυσικού αερίου) και να γίνονται αυστηρότεροι οι περιορισμοί στη ζήτηση στη βορειοδυτική Ευρώπη, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. " επεσήμαναν.

Θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την πλήρωση των χώρων αποθήκευσης αερίου εάν ο Nord Stream 1 έχει παρατεταμένη συντήρηση. Οι ευρωπαϊκές αποθήκες έχουν γεμίσει κατά 55% αυτήν τη στιγμή και ο στόχος είναι 80% έως την 1η Νοεμβρίου.

Εάν οι ροές του αγωγού συνεχίσουν στο 40% της χωρητικότητας ή σταματήσουν τελείως, η Ευρώπη θα μπορεί να ξαναγεμίσει την αποθήκευση μόνο στο 69% και 60% αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εταιρείες συμβούλων Wood Mackenzie και Rystad Energy.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης