Ενέργεια

Sefcovic: Συνεργασία ΕΕ και Νορβηγίας για τις μπαταρίες και τις πρώτες ύλες

Sefcovic: Συνεργασία ΕΕ και Νορβηγίας για τις μπαταρίες και τις πρώτες ύλες

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να συζητήσουν περαιτέρω την εφαρμογή μιας ρήτρας κανόνων καταγωγής που απορρέει από τη συμφωνία Brexit

 

Η Νορβηγία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστούν στενά για τις αλυσίδες μπαταριών και την προμήθεια πρώτων υλών ως μέρος των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νορβηγία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic.

Οι βιώσιμες αλυσίδες για ορυκτά, μέταλλα και μπαταρίες βοηθούν στην απομάκρυνση του άνθρακα από την οικονομία, αντιμετωπίζοντας στρατηγικές εξαρτήσεις και ενισχύοντας τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη, ανέφεραν σε κοινή δήλωση ο Sefcovic και ο υπουργός Βιομηχανίας της Νορβηγίας Jan Christian Vestre.

Παραγωγή

Η Νορβηγία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη Ρωσία, στοχεύει να διαφοροποιήσει τη βιομηχανική της βάση, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιοποίησης της πρόσβασής της σε ορυκτά, μέταλλα και σπάνιες γαίες που είναι βασικά για τα σχέδια βιώσιμης παραγωγής μπαταριών της Ευρώπης.
Η συνεργασία θα οδηγήσει τη Νορβηγία να συμμετέχει στις υπουργικές συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Μπαταριών και σε κοινές βιομηχανικές πρωτοβουλίες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να συζητήσουν περαιτέρω την εφαρμογή μιας ρήτρας κανόνων καταγωγής που απορρέει από τη συμφωνία Brexit μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, η οποία η Νορβηγία εκτιμά ότι θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη νεοσύστατη βιομηχανία μπαταριών της.

Η ρήτρα του Brexit

Η ρήτρα του Brexit ορίζει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται και εξάγονται είτε στη Βρετανία είτε στην ΕΕ από το 2027 πρέπει να περιέχουν μπαταρίες που παράγονται σε ένα από τα δύο, διαφορετικά θα υπόκεινται σε τελωνειακό φόρο 10%.Αρκετές μονάδες παραγωγής μπαταριών σχεδιάζονται ήδη στη Νορβηγία, συμπεριλαμβανομένων έργων των Morrow, Freyr, Beyonder και Corvus, καθώς και της εγκατάστασης ανακύκλωσης Hydrovolt και παραγωγής υλικών από τη θυγατρική Elkem Vianode.

Η επίσκεψη του Sefcovic στο Όσλο έγινε μετά από συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ ΕΕ και Νορβηγίας για την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας τους.Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περαιτέρω συνεργασίες σε άλλους τομείς της πράσινης βιομηχανικής πολιτικής, προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση της Δευτέρας.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης