Ενέργεια

Επαναλειτουργεί από 27/6 το βράδυ ο Turkstream - Αποκαθίστανται οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου

Επαναλειτουργεί από 27/6 το βράδυ ο Turkstream - Αποκαθίστανται οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου
Ο αγωγός είχε κλείσει στις 21 Ιουνίου για συντήρηση
Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα 27/6 αργά το βράδυ ο αγωγός φυσικού αερίου Turkstream από τον οποίο γίνεται ο εφοδιασμός της Ελλάδας με ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο αγωγός είχε κλείσει για την προγραμματισμένη συντήρησή του, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα. Η επανατροφοδότηση διαλύει προς το παρόν αβεβαιότητες σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις των Ρώσων, όσον αφορά την διακοπή τροφοδοσίας. Η τιμή του TTF στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας κλείνει κάτω από τα 130 ευρώ/MWh με υψηλό τα 137,25 ευρώ.

Ο Turkstream τροφοδοτεί την Ελλάδα ρωσικό φυσικό αέριο που αντιστοιχεί στο 40% της κατανάλωσης στην ελληνική αγορά.
Η επανάληψη του εφοδιασμού αναμένεται σε οδηγήσει σε αποκλιμάκωση τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αν και η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε πρόβλημα εφοδιασμού καθώς οι ανάγκες είναι προς το καλυμένες και  από τις εισαγωγές LNG.

Η Gazprom είχε ανακοινώσει, ότι θα διέκοπτε στις 21 Ιουνίου για μια εβδομάδα έως τις 27 Ιουνίου τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα μας, μέσω του αγωγού Turk Stream. Σε ανακοίνωση της η ΔΕΠΑ, επεσήμανε ότι η διακοπή οφείλεται σε ετήσια προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού, μήκους 930 χιλιομέτρων που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα,μεταφέροντας ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο αγωγός TurkStream,μεταφέρει από την Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας 506,3 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Αποτελείται από δύο γραμμές. Η πρώτη γραμμή τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τους Τούρκους πελάτες, ενώ η δεύτερη προορίζεται για την παροχή φυσικού αερίου στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπης
Ο TurkStream είναι ένας αγωγός εξαγωγής αερίου που εκτείνεται από τη Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με χωρητικότητα σχεδίασης 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Η όδευση του ρωσικού φυσικού αερίου πραγματοποιείται μέσω του αγωγού Turkstream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στην Ανατολική Θράκη. Από εκεί κατευθύνεται προς τη Βουλγαρία και μέσω του βουλγαρικού συστήματος φυσικού αερίου καταλήγει στο Σιδηρόκαστρο όπου και πραγματοποιείται η εισαγωγή προς το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου.

Η κατασκευή του αγωγού

Η Gazprom είχε υπογράψει τον Δεκέμβριο του 2014 συμφωνία με την τουρκική την Botaş Petroleum Pipeline Corporation για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream. Η εγκατάσταση του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2018, ενώ ο τερματικός σταθμός λήψης φυσικού αερίου κοντά στην τουρκική πόλη Κιγίκοϊ ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2019.Η ροή φυσικού αερίου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019. Ο Turk Stream έχει ποντιστεί σε βάθος έως και 2.200 μέτρα. Τα τοιχώματα του αγωγού διαμέτρου 32 ιντσών είναι ικανά να αντιστέκονται σε εσωτερική πίεση 300 bar. Οι αγωγοί σε ρηχά νερά πιο κοντά στην ακτή έχουν πρόσθετη επίστρωση σκυροδέματος πάχους έως 8 cm.

Ο Turk Stream ξεκινά από τον σταθμό συμπίεσης Russkaya που βρίσκεται στην παραθαλάσσια ρωσική πόλη Αναπα. Το υπεράκτιο τμήμα του αγωγού εκτείνεται σε μήκος 230 χιλιομέτρων στα ρωσικά ύδατα, ενώ τα υπόλοιπα 700 χιλιόμετρα διέρχονται από την τουρκική αποκλειστική οικονομική ζώνη της Μαύρης Θάλασσας. Ο αγωγός φθάνει στην ανατολική Θράκη και συνεχίζει στην ξηρά για 180 χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.

Ο αγωγός TurkStream, ο οποίος εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin στις 8 Ιανουαρίου  του 2020 μετέφερε πάνω από 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την Τουρκία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα λειτουργίας τον Ιανουάριο του 2020

To Κρεμλίνο , διεκδικούσε μέχρι τότε την κατασκευή ενός άλλου αγωγού, του South Stream ,που επρόκειτο να περάσει από τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και, επομένως, απευθείας στην ΕΕ. Αλλά οι συμφωνίες που επετεύχθησαν με τη Σόφια δεν ήταν σύμφωνες με την ΕΕ, ενώ υπήρχε πίεση από τις Βρυξέλλες αλλά και από την Ουάσιγκτον. 'Ετσι ο Poutin  εγκατέλειψε το σχέδιο και ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Ερντογάν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης