Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η υπουργική απόφαση για το νέο Μηχανισμό Χονδρικής και Παρακράτησης

Η υπουργική απόφαση για το νέο Μηχανισμό Χονδρικής και Παρακράτησης

Πως θα παρακρατούνται τα υπερέσοδα - Οι ακριβείς τιμές που ορίζονται ανά τεχνολογία

 

Σε μηνιαία βάση, θα προσδιορίζεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από φυσικό αέριο και λιγνίτη στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σταθερή θα είναι η τιμή της ενέργειας που παράγεται από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ στα 112 ευρώ/MWh και τις μονάδες ΑΠΕ στα 85 ευρώ/MWh.

Ο υπολογισμός της τιμής για την ενέργεια από μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη θα γίνεται με βάση μια σειρά παραμέτρων κόστους, το ύψος των οποίων έχει ήδη προσδιοριστεί και θα υπολογίζεται με έναν επίσης προσδιορισμένο μαθηματικό τύπο.

Αυτά προβλέπει η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η οποία είναι ήδη έτοιμη. Αναμένεται η ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των ΑΠΕ που εμπεριέχει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου.Ο τίτλος της απόφασης είναι «Καθορισμός μεθοδολογίας και μαθηματικού τύπου, για τον υπολογισμό της διοικητικά καθοριζόμενης μοναδιαίας τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων παραγωγής και για τα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ στο πλαίσιο της λειτουργίας του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ηλεκτρικής Ενέργειας) του άρθρου 12Α, ν.4425/2016 (Α’ 185)».

Όπως προκύπτει από την απόφαση για τον πρώτο μήνα εφαρμογής της η διοικητικά οριζόμενη τιμή για τις μονάδες φυσικού αερίου είναι τα 253,98511 ευρώ/MWh και για τις μονάδες καύσης λιγνίτη τα 206,71544 ευρώ/MWh.
Οι παράμετροι που θα προσδιορίζουν την τιμή για τις μονάδες αερίου και λιγνίτη είναι μεταξύ άλλων η μέση τιμή TTF φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα, η μέση τιμή προηγούμενου μήνα των συμβολαίων CO2, ο μέσος βαθμός απόδοσης των μονάδων, το κόστος εξόρυξης του λιγνίτη κλπ

Τα υπερέσοδα, δηλαδή η θετική διαφορά μεταξύ ττης προσδιορισμένης τιμής ανά μήνα και της μέσης τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας θα παρακρατούνται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που είναι ο εκκαθαριστής, και θα διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Αναλυτικά η υπουργική απόφαση

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ:
«Η διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή στο πλαίσιο της Αγοράς Επόμενης Ημέρας [Ρυθμιζόμενη Τιμή Εσόδων Παραγωγών ανά ώρα (ΡΤΕΠ σε €/MWhel)] υπολογίζεται την προτελευταία μέρα κάθε μήνα (εφεξής «ημέρα υπολογισμού») και θα αφορά τις τιμές που λαμβάνονται υπόψη για τις εκκαθαρίσεις του επόμενου μήνα με βάση τα ακόλουθα μεγέθη:

α. Κόστος Εξόρυξης Λιγνίτη (ΚΕΛ), εκφραζόμενο σε €/MWh καυσίμου: 20€/MWh καυσίμου.

β. Μέσος Βαθμός Απόδοσης Μονάδας (ΜΒΑΜ) μετά τις ιδιοκαταναλώσεις καθοριζόμενος ως εξής:
· Λιγνιτικές: 0,285
· Συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (Φ.Α CCGT): 0,50
· Ανοικτού κύκλου φυσικού αερίου (Φ.Α ΟCGT): 0,35

γ. Μέση Τιμή Δικαιωμάτων Εκπομπών CO2 (ΜΤΔΕ) εκφραζόμενη σε €/τόνο CO2: Η μέση τιμή του προϊόντος EUA Futures για τις ημέρες του μήνα που προηγούνται της ημέρας υπολογισμού , όπως υπολογίζεται από τον Φορέα Εκκαθάρισης, με την χρήση των ημερήσιων τιμών που ανακοινώνονται από το Intercontinental Exchange (ICE) για τη σειρά με λήξη τον Δεκέμβριο του έτους του μήνα εφαρμογής (δηλαδή λήξη το Δεκέμβριο του 2022 για τους μήνες εφαρμογής Ιούλιο έως Δεκέμβριο 2022, και λήξη το Δεκέμβριο του 2023 για τους μήνες εφαρμογής Ιανουάριο έως Ιούνιο του 2023) στη ιστοσελίδα του.

δ. Μέση Τιμή Φυσικού Αερίου (ΜΤΦΑ) εκφραζόμενη σε €/MWh: Ο αριθμητικός μέσος όρος των ημερήσιων μέσων τιμών TTF για τον Μήνα παράδοσης (m) κατά τις εργάσιμες ημέρες Λονδίνου Η.Β. του αμέσως προηγούμενου Μήνα (m-1) από τον Μήνα παράδοσης, όπως αυτές προκύπτουν κάθε ημέρα από τις τιμές Bid και Offer που δημοσιεύονται στο περιοδικό «ICIS European Spot Gas Markets» στον πίνακα «TTF Price Assessment €/MWh», και αφορούν τις ημέρες του μήνα (m-1) που προηγούνται της ημέρας υπολογισμού.

ε. Μέσος Συντελεστής Εκπομπών (ΜΣΕC) εκφραζόμενος σε tCO2/MWh ηλεκτρικής παραγωγής μετά τις ιδιοκαταναλώσεις και καθοριζόμενος ως εξής:
· Λιγνιτικές: 1,38
· Συνδυασμένος κύκλος φυσικού αερίου (Φ.Α CCGT): 0,38
· Ανοικτός κύκλος φυσικού αερίου (Φ.Α ΟCGT): 0,54

στ. Σταθερό Κόστος Λειτουργίας και Συντήρησης (ΣΚΛΣ) εκφραζόμενο σε €/MWh ηλεκτρικής παραγωγής μετά τις ιδιοκαταναλώσεις και καθοριζόμενο ως εξής: Λιγνιτικές: 22, Συνδυασμένος κύκλος φυσικού αερίου (Φ.Α CCGT): 8, Ανοικτός κύκλος φυσικού αερίου (Φ.Α ΟCGT): 3.

ζ. Λοιπά Κόστη Φ.Α. (ΛΚΦΑ) εκφραζόμενα σε €/MWh φυσικού αερίου ανωτέρας θερμογόνου δύναμης): 3,5€/MWhκαυσίμου

η. Συντελεστής Κατωτέρας Θερμογόνου Δύναμης (ΣΚΘΔΜ): 0,90
Με βάση τα προαναφερόμενα η ρυθμιζόμενη τιμή για τις Λιγνιτικές Μονάδες προκύπτει από τον τύπο: ΚΕΛ/ΜΒΑΜ+ ΜΤΔΕ x ΜΣΕC + ΣΚΛΣ
Αντιστοίχως για τις Μονάδες Φυσικού Αερίου Συνδυασμένου Κύκλου προκύπτει από τον τύπο: (ΜΤΦΑ + ΛΚΦΑ) / ΣΚΘΔ / ΜΒΑΜ + ΜΤΔΕ x ΜΣΕC + ΣΚΛΣ
Και για τις Μονάδες Φυσικού Αερίου Ανοιχτού Κύκλου από τον τύπο: (ΜΤΦΑ + ΛΚΦΑ) / ΣΚΘΔ / ΜΒΑΜ + ΜΤΔΕ x ΜΣΕC + ΣΚΛΣ

Η διαδικασία

H υπουργική απόφαση ορίζει, την όλη διαδικασία που θα πρέπει να τηρεί ο Φορέας Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση:

  1. Ο υπολογισμός της Ρυθμιζόμενης Τιμής Εσόδων Παραγωγών ανά κατηγορία μονάδων παραγωγής πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση, αφορά ένα ημερολογιακό μήνα (m), και πραγματοποιείται την ημέρα υπολογισμού του προηγούμενου μήνα (m-1).
  2. Αν για οποιαδήποτε λόγο κάποια από τα απαιτούμενα μεγέθη του Άρθρου 2 δεν είναι διαθέσιμα κατά την ημέρα υπολογισμού σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, ο Φορέας Εκκαθάρισης χρησιμοποιεί τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες τιμές.
  3. Ο Φορέας Εκκαθάρισης μετά τον υπολογισμό αποστέλλει τις υπολογιζόμενες τιμές στη ΡΑΕ καθώς και τα αντίστοιχα μεγέθη και τις πηγές αυτών. Η ΡΑΕ αναρτά στην ιστοσελίδα της, τις υπολογιζόμενες Ρυθμιζόμενες Τιμές Εσόδων Παραγωγών μαζί με τα λοιπά δεδομένα της εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης