Ενέργεια

«Άνοιγμα» Macron στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας - Η απάντηση Maduro και το «αγκάθι»

«Άνοιγμα» Macron στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας - Η απάντηση Maduro και το «αγκάθι»
O Emmanuel Macron μίλησε για την «εκμετάλλευση πόρων» σε Ιράν και Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro κάλεσε χθες (27/6) το βράδυ τις γαλλικές εταιρείες να πάνε στη χώρα του, μετά την αναγγελία της Γαλλίας ότι θα επιδιώξει «διαφοροποίηση του εφοδιασμού» της, εξετάζοντας πιθανότητες στο Ιράν και στη Βενεζουέλα, για να ανακόψει την απογείωση των τιμών των καυσίμων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron μίλησε για την «εκμετάλλευση πόρων» σε Ιράν και Βενεζουέλα, εκτιμώντας πως το «πετρέλαιο της Βενεζουέλας θα πρέπει να μπορέσει να διατεθεί στην αγορά».

Το «πρόβλημα»

Ωστόσο, και τα δυο πετρελαιοπαραγωγικά κράτη στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Macron υφίστανται αμερικανικές κυρώσεις. Αυτό γιατί, οι ΗΠΑ και η Βενεζουέλα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2019, μετά την επανεκλογή του προέδρου Maduro για δεύτερη θητεία το 2018, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία από την οποία η αντιπολίτευση απείχε και η Ουάσινγκτον δεν αναγνώρισε.

Στην προσπάθειά της να εκδιώξει από την εξουσία τον κ. Maduro, η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaidó ως μεταβατικό πρόεδρο και επέβαλε ομοβροντία κυρώσεων στο Καράκας.Ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, η Γαλλία είχε επίσης αναγνωρίσει τον κ. Guaidó ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκαλώντας οργή στο Καράκας. Όμως το πολιτικό βάρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης