Ενέργεια

Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη για την ρήτρα αναπροσαρμογής
Δεν αλλάζουν τα δεδομένα εκτιμούν πηγές της επιχείρησης

Την απόρριψη του αιτήματος της ΔΕΗ προκειμένου να διεξαχθεί πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής αποφάσισε η αρμόδια τριμελής επιτροπή του Αρείου Πάγου.

Η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, να εκδικαστεί στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, προκειμένου να μην εκδίδονται αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας. Ο Άρειος Πάγος συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Με αυτά τα δεδομένα οι προσφυγές των καταναλωτών κατά της ρήτρας θα εκδικάζονται στα δικαστήρια κατώτερου βαθμού, όπως προβλέπεται.
Κύκλοι της ΔΕΗ εκτιμούν ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία δεν αλλάζει τα βασικά δεδομένα της επιχείρησης.

Όπως είναι γνωστό, το αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Η ΔΕΗ έχει δεχθεί δύο συλλογικές αγωγές από ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς και 15 μεμονωμένες αγωγές σε πρωτοδικεία.

Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Άρειο Πάγο. Ήδη, η διαδικασία εφαρμόζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας και αυτή η υπόθεση (ρήτρα αναπροσαρμογής) είναι από τις πρώτες που θα εφαρμοστεί και στην πολιτική δικαιοσύνη. Η πιλοτική δίκη, ως θεσμός, εφαρμόζεται σε κεντρικά ομοειδή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και για τα οποία εκκρεμούν πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών.

 Ο κ. Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει επισημαίνει, ότι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών. Δεν συνάδει με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013.
Το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανατρέπει το σκεπτικό, η οποία όμως εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Διαβάστε εδώ κι εδώ τις αποφάσεις

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης