Ενέργεια

G7: Θα διερευνήσει την επιβολή πλαφόν και στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

G7: Θα διερευνήσει την επιβολή πλαφόν και στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Η Γαλλία ζήτησε ανώτατα όρια τιμών σε όλες τις πωλήσεις ενέργειας - Ο Scholz δεν βλέπει τέλος στις κυρώσεις έως ότου ο Πούτιν αποδεχθεί την αποτυχία

 

Σχετικά Άρθρα
Η Ομάδα των Επτά οικονομικών δυνάμεων "G7" συμφώνησε να διερευνήσει την επιβολή απαγόρευσης στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου που έχει πουληθεί πάνω από μια συγκεκριμένη τιμή, ανακοίνωσαν την Τρίτη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δραματικές οικονομικές του επιπτώσεις, ιδιαίτερα ο αυξανόμενος πληθωρισμός των τροφίμων και της ενέργειας, κυριάρχησαν στη φετινή σύνοδο κορυφής της ομάδας των πλούσιων χωρών στις Βαυαρικές Άλπεις.

Ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου θα ενίσχυε την υπάρχουσα δυτική πίεση στη Ρωσία από κυρώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς θα παραμείνουν έως ότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδεχτεί την αποτυχία στην Ουκρανία.

«Υπάρχει μόνο μία διέξοδος: ο Πούτιν να αποδεχθεί ότι τα σχέδιά του στην Ουκρανία δεν θα πετύχουν», είπε ο Σολτς στην τελική συνέντευξη Τύπου στο τέλος της τριήμερης συνόδου κορυφής της G7 .

Η ιδέα πίσω από το ανώτατο όριο είναι να συνδεθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι ασφάλειες και η αποστολή φορτίων πετρελαίου σε ένα ανώτατο όριο τιμών. Ένας αποστολέας ή ένας εισαγωγέας θα μπορούσε να τα αποκτήσει μόνο εάν δεσμευόταν να ορίσει τη μέγιστη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο.
«Καλούμε όλες τις ομοϊδεάτες χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στις ενέργειές μας», ανέφεραν οι ηγέτες της G7 στην ανακοίνωσή τους.

Η G7 εξετάζει το ανώτατο όριο των τιμών ως τρόπο για να αποτρέψει το κέρδος της Μόσχας από την εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία έχει αυξήσει απότομα τις τιμές της ενέργειας, ενισχύοντας από τις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν τον Μάιο, παρόλο που οι όγκοι μειώθηκαν, ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στη μηνιαία έκθεσή της τον Ιούνιο.

Πλαφόν και για το φυσικό αέριο

Η G7 διερεύνησε επίσης την πιθανότητα ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου, μια κίνηση που προωθείται ειδικά από την Ιταλία, δήλωσαν αξιωματούχοι της G7. Η Γαλλία εν τω μεταξύ ζήτησε ανώτατα όρια τιμών σε όλες τις πωλήσεις ενέργειας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σχέδιο μπορεί να αποτύχει. Ο Tamas Varga από την PVM είπε ότι ο Πούτιν, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποφασίσει να μειώσει τις εξαγωγές ενέργειας ως αντίποινα, κάτι που θα ανέβαζε τις τιμές. Ορισμένες χώρες όπως η Κίνα θα μπορούσαν επίσης να βρουν λύσεις.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτη ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom θα μπορούσε να επιδιώξει αλλαγές στα συμβόλαια παράδοσης, εάν η Δύση εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών.

Ο πόλεμος, ο οποίος έχει σκοτώσει χιλιάδες και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια, έχει εισέλθει στον πέμπτο μήνα του χωρίς σημάδια ύφεσης.

Πυροσβέστες και στρατιώτες αναζήτησαν την Τρίτη για επιζώντες στα ερείπια ενός εμπορικού κέντρου στην κεντρική Ουκρανία που χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο.
Οι ηγέτες της G7, οι οποίοι τώρα κατευθύνονται στη Μαδρίτη για μια σύνοδο κορυφής της δυτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καταδίκασαν την επίθεση ως έγκλημα πολέμου. «Ο Πούτιν και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Οι ηγέτες της G7 προέτρεψαν την Κίνα στην ανακοίνωσή τους να διατηρήσει την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών πιέζοντας τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή της στην Ουκρανία και να εγκαταλείψει τις «επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Επισιτιστική ασφάλεια

Οι χώρες της G7 θέλουν να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία χωρίς να υποκινήσουν τον ήδη εκτοξευμένο πληθωρισμό που προκαλεί πιέσεις στο εσωτερικό και καταστρέφει τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» πολλαπλών λιμών φέτος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τον αρνητικό αντίκτυπο των κλιματικών κρίσεων και της πανδημίας COVID-19 στην επισιτιστική ασφάλεια, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Στη δήλωσή τους, οι ηγέτες της G7 υποσχέθηκαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια την Τρίτη για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας, αλλά οι ακτιβιστές έφτιαξαν το ποσό πολύ χαμηλό. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι χρειάζεται 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Διαβάστε περισσότερα

«Αντιμετωπίζοντας τη χειρότερη κρίση πείνας μιας γενιάς, οι G7 απλώς απέτυχαν να λάβουν τη δράση που χρειάζεται», δήλωσε ο Max Lawson, Επικεφαλής Πολιτικής Ανισότητας στην Oxfam.

Η G7 προσπαθεί να συσπειρώσει τις αναδυόμενες χώρες, πολλές με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, για να αντισταθούν στον Πούτιν και κάλεσε πέντε μεγάλες δημοκρατίες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος στη σύνοδο κορυφής.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης