Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Καμπάνες» ΙΕΑ για φυσικό αέριο: Πιθανό σενάριο η μείωση κατανάλωσης 30% στην Ευρώπη

«Καμπάνες» ΙΕΑ για φυσικό αέριο: Πιθανό σενάριο η μείωση κατανάλωσης 30% στην Ευρώπη
Εκτεταμένες περικοπές θα ήταν απαραίτητες εάν η Μόσχα αποφασίσει να διακόψει εντελώς τις ροές, σύμφωνα με τον Fatih Birol

Το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου έως και 30% στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Εκτεταμένες περικοπές θα ήταν απαραίτητες εάν η Μόσχα αποφασίσει να διακόψει εντελώς τις ροές, σύμφωνα με τον Fatih Birol. «Θα πρέπει οι ηγέτες να προετοιμαστούν γι' αυτό το σενάριο. Στο τρέχον πλαίσιο, δεν θα απέκλεια την πλήρη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία» είπε.

Η προσπάθεια της Ευρώπης

Επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τον αγωγό Nord Stream, η Ρωσία νωρίτερα τον Ιούνιο μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία κατά 60%. Η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τις προμήθειες φυσικού αερίου για να γεμίσει τις αποθήκες της ενόψει χειμώνα. Αυτό όμως μοιάζει πιο δύσκολο.

Η δυνατότητα εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν η Ρωσία τερματίσει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή τις επόμενες εβδομάδες. Οι προβλέψεις της Ένωσης δείχνουν ότι, ενώ τα ποσοστά πλήρωσης αποθηκευτικών χώρων βρίσκονται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να φτάσουν το 90% έως την 1η Νοεμβρίου, μια διακοπή προμηθειών θα έριχνε αυτό το ποσοστό κάτω από το 75%.

Οι συστάσεις

Η Ευρώπη θα πρέπει από τώρα να επικεντρωθεί στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αποθηκευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες, πρόσθεσε ο Birol.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βρίσκει τρόπους να δώσει κίνητρα στη βιομηχανία για να χρησιμοποιεί λιγότερο αέριο, καταλήγει το Bloomberg. Η χώρα σχεδιάζει να εισαγάγει σύντομα ένα σύστημα ανταμοιβής της εξοικονόμησης καυσίμου από πλευράς βιομηχανικώς καταναλωτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης