Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Sakhalin-2 : Στον «αέρα» συμφέροντα Shell και ιαπωνικών εταιρειών.. λόγω διατάγματος Putin

Sakhalin-2 : Στον «αέρα» συμφέροντα Shell και ιαπωνικών εταιρειών.. λόγω διατάγματος Putin
Η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη ενέργεια

Διάταγμα υπέγραψε ο Vladimir Putin για την ανάληψη της διαχείρισης του έργου φυσικού αερίου και πετρελαίου Sakhalin-2 στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας από μια νέα ρωσική εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters.

Η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να αναγκάσει τη Shell και τις ιαπωνικές Mitsui και Mitsubishi να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους. Το διάταγμα ανέφερε ότι η νέα εταιρεία θα αναλάβει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Sakhalin Energy Investment Co, στην οποία οι δύο ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες και η Shell Plc κατέχουν μερίδιο λίγο μικρότερο του 50%.

Οι αιτιάσεις και το νέο σκηνικό

Το συγκεκριμένο διάταγμα επικαλείται απειλές για τα εθνικά συμφέροντα και την οικονομική ασφάλεια της Ρωσίας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία ενός μήνα για να δηλώσουν αν θα συμμετάσχουν στη νέα εταιρεία και όσοι αποχωρήσουν ενδέχεται να μην αποζημιωθούν πλήρως, αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Πριν από μερικούς μήνες, η Shell είχε εκφράσει τη σκέψη της να εγκαταλείψει το εν λόγω έργο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις ιαπωνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθούν των συμφερόντων τους, ακόμα και αν τεθεί θέμα αποχώρησης. Εκπρόσωπος της Mitsubishi δήλωσε ότι η εταιρεία συζητά με τους εταίρους της στη Sakhalin Energy και την ιαπωνική κυβέρνηση για το πώς θα απαντήσει στο διάταγμα του Ρώσου προέδρου. Η Mitsui έχει μερίδιο 12,5% στο έργο και η Mitsubishi 10%, ενώ η Shell κατέχει 27,5%, μείον μία μετοχή. Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom κατέχει το 50%, συν μία μετοχή.

Το κυνήγι των εναλλακτικών λύσεων

Η Ιαπωνία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη ενέργεια, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα εγκαταλείψει τα συμφέροντά της στο έργο. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε την Παρασκευή ότι η απόφαση της Ρωσίας δεν θα σταματήσει αμέσως τις εισαγωγές LNG από την ανάπτυξη, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Koichi Hagiuda είπε ότι η κυβέρνηση δεν θεώρησε το διάταγμα ως επίταξη.

Η Ιαπωνία έχει αποθέματα LNG για 2-3 εβδομάδες που διατηρούνται από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και προμηθευτές φυσικού αερίου της πόλης και ο Hagiuda ζήτησε από τους ομολόγους του στις ΗΠΑ και την Αυστραλία εναλλακτικές προμήθειες.

Η Ιαπωνία εισάγει περίπου 6 εκατομμύρια τόνους ετησίως ή το 10% του LNG της κάθε χρόνο από τη Ρωσία, κυρίως με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τη Sakhalin-2. Σύμφωνα με το διάταγμα, η Gazprom διατηρεί το μερίδιό της, αλλά άλλοι μέτοχοι πρέπει να ζητήσουν από τη ρωσική κυβέρνηση μερίδιο στη νέα εταιρεία εντός ενός μηνός. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους.

Ο Saul Kavonic, επικεφαλής του τμήματος ολοκληρωμένων ερευνών για την ενέργεια και τους πόρους της Credit Suisse, δήλωσε ότι η ρωσική παραγωγή LNG από έργα όπως το Sakhalin-2 είναι πιθανό να υποφέρει με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ξένη τεχνογνωσία και τα ανταλλακτικά γίνονται μη διαθέσιμα. "Αυτό θα περιορίσει ουσιαστικά την αγορά LNG αυτή τη δεκαετία", δήλωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης