Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκτός στόχου η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο

Εκτός στόχου η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 100.000 bpd από τον Μάιο - Λιβύη και Νιγηρία σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση

 

Ο ΟΠΕΚ τον Ιούνιο δεν πέτυχε την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που είχε δεσμευτεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους συμμάχους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Παρασκευή, καθώς οι ακούσιες μειώσεις στη Λιβύη και τη Νιγηρία αντιστάθμισαν τις αυξήσεις της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) άντλησε 28,52 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα, μειωμένα κατά 100.000 bpd από το αναθεωρημένο σύνολο του Μαΐου. Ο ΟΠΕΚ είχε προγραμματίσει να αυξήσει την παραγωγή του Ιουνίου κατά περίπου 275.000 bpd.

Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι σύμμαχοι, γνωστοί ως OPEC+, χαλαρώνουν τις περικοπές παραγωγής το 2020 που έγιναν λόγω της πανδημίας, αν και πολλοί δυσκολεύονται να το κάνουν. Ο ΟΠΕΚ+ στη συνεδρίαση της Πέμπτης παρέμεινε στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής για τον Αύγουστο.

Η συμφωνία απαιτούσε αύξηση 432.000 bpd τον Ιούνιο από όλα τα μέλη του OΠΕΚ+, εκ των οποίων περίπου 275.000 bpd μοιράζονται οι 10 παραγωγοί του ΟΠΕΚ που καλύπτει η συμφωνία. Η προσφορά από τα 10 αυξήθηκε κατά μόλις 20.000 bpd.

Υποσχέθηκε αύξηση μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, με εξαίρεση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνες του Reuters, καθώς πολλοί παραγωγοί δεν έχουν την ικανότητα να αντλήσουν περισσότερα λόγω ανεπαρκών επενδύσεων, μια τάση που επιταχύνθηκε από την πανδημία.

Ως αποτέλεσμα, τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ αντλούν πολύ λιγότερα από αυτά που απαιτούνται βάσει της συμφωνίας. Η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ με τις δεσμευμένες περικοπές ήταν 253% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα, από 178% τον Μάιο.

Λιβύη και Νιγηρία

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Λιβύη, όπου η προσφορά μειώθηκε κατά 170.000 bpd καθώς οι αναταραχές συνέχισαν να περιορίζουν την παραγωγή της χώρας. Η Λιβύη είναι ένα από τα μέλη που εξαιρούνται από τις εθελοντικές περικοπές.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση κατά 80.000 bpd προήλθε από τη Νιγηρία, όπου οι διακοπές και η συντήρηση περιόρισαν την παραγωγή. Τα στοιχεία της Refinitiv μειώνουν τις εξαγωγές τον Ιούνιο κατά τουλάχιστον 100.000 bpd, όπως και δύο άλλες πηγές που παρακολουθούν τις ροές.

Η προσφορά στο Ιράκ μειώθηκε επίσης, με χαμηλότερες εξαγωγές.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ προσέθεσαν συνολικά 130.000 bpd. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ήταν πάνω από 100.000 bpd κάτω από την ποσόστωσή της,.

Η παραγωγή στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, αυξήθηκε επίσης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης