Ενέργεια

Σε υψηλό έξι εβδομάδων αυξήθηκαν τα EUAs

Σε υψηλό έξι εβδομάδων αυξήθηκαν τα EUAs

Υποχώρησαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε Γερμανία και Γαλλία

 

Νέο υψηλό έξι εβδομάδων σηεμίωσαν την Πέμπτη τα EUAs λόγω των επίμονων σταθερών αγορών. Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο θα ξεκινήσουν συζητήσεις τον Ιούλιο σχετικά με ένα τελικό συμβιβαστικό πακέτο αναθεωρήσεων του EU ETS. Ως αποτέλεσμα, οι EUA που λήγουν στις 22 Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 2,1% σε 90,16 ευρώ/τόνο.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και τη Γερμανία μειώθηκαν την Πέμπτη εν μέσω υψηλότερης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η γερμανική ισχύς για την επόμενη μέρα μειώθηκε κατά 3,4% στα 314,38 EUR/MWh, ενώ το γαλλικό συμβόλαιο μειώθηκε κατά 5,2% στα 343,16 EUR/MWh.
Στην προθεσμιακή καμπύλη, τόσο τα γαλλικά όσο και τα γερμανικά συμβόλαια για παράδοση το 2023 αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη, καθώς συνεχίζονται οι ανησυχίες για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, τα συμβόλαια της Γαλλίας και της Γερμανίας για παράδοση το 2023 αυξήθηκαν κατά 3,7% και 4,9%, για να διαμορφωθούν στα 365,67 EUR/MWh και 295,23 EUR/MWh αντίστοιχα.

Οι σταθερές ροές από τη Νορβηγία επηρέασαν την τιμή spot της βρετανικής NBP, η οποία μειώθηκε κατά 14,3% στις 156 p/therm την Πέμπτη. Επιπλέον, η απροσδόκητη διακοπή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Martin Linge έληξε και η παραγωγή φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και η εξαγωγή LNG βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος. Η τιμή του φυσικού αερίου για την παράδοση του 4ου 22ου τριμήνου αυξήθηκε κατά 4,3% σε 374,92 p/therm λόγω των ανησυχιών για την προσφορά για τη χειμερινή περίοδο.

Ο ΟΠΕΚ+ επανέλαβε ότι θα ενισχύσει την παραγωγή τον Αύγουστο μόνο όσο είχε αποφασίσει προηγουμένως εν μέσω στενών παγκόσμιων προμηθειών, συμβάλλοντας στην πτώση των τιμών του πετρελαίου την Πέμπτη. Έτσι, το αργό Brent υποχώρησε κατά 1,3% και διαμορφώθηκε στα 114,81 δολάρια το βαρέλι. Το αργό WTI μειώθηκε κατά 3,7% στα 105,76 δολάρια το βαρέλι.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης