Ενέργεια

Βρετανία: Καταγράφει τιμές - ρεκόρ όλων των εποχών στην βενζίνη - Η υψηλότερη τιμή/λίτρο στην Ευρώπη

Βρετανία: Καταγράφει τιμές - ρεκόρ όλων των εποχών στην βενζίνη - Η υψηλότερη τιμή/λίτρο στην Ευρώπη
Η βρετανική βενζίνη αναδεικνύεται η ακριβότερη στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες
Οι τιμές της βενζίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών αυτή την εβδομάδα, με το λίτρο να ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 2,30 δολάρια, ανέφερε σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου το Bloomberg, σημειώνοντας ότι αυτό καθιστά τη βρετανική βενζίνη την ακριβότερη στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η RAC, ο οργανισμός υπηρεσιών αυτοκινήτων, σημείωσε ότι οι τιμές λιανικής της βενζίνης έχουν αποκλίνει από τις τιμές χονδρικής, οι οποίες βρίσκονται σε πτώση για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες.
"Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε το σκεπτικό τους για τη διατήρηση των τιμών τους τόσο υψηλές σε αυτήν την περίπτωση", δήλωσε ο Simon Williams, εκπρόσωπος του RAC.

Το ψυχολογικό όριο των 122 δολαρίων ή 100 λιρών

Η άνοδος στις τιμές λιανικής των καυσίμων έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια που οδήγησε σε μια σειρά από διαμαρτυρίες αργής κίνησης, με τους ακτιβιστές από το FairFuelUK να λένε ότι υπήρχαν σχέδια για διαμαρτυρίες σε αρκετούς αυτοκινητόδρομους της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τιμές ρεκόρ.
Τον περασμένο μήνα, η RAC ανέφερε ότι ο λογαριασμός για το γέμισμα αυτοκινήτου με βενζίνη στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε για πρώτη φορά ξεπεράσει τις 100 λίρες, που ισοδυναμεί με σχεδόν 122 δολάρια.
"Είναι μια πραγματικά σκοτεινή μέρα σήμερα για τους οδηγούς, με τη βενζίνη να ξεπερνά τώρα το εξαιρετικά καταθλιπτικό όριο των 100 λιρών ανά ρεζερβουάρ (£100,27 π.).
Ένα γέμισμα με ντίζελ κοστίζει τώρα 103,43 λίρες", δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος Williams, όπως αναφέρθηκε από το Sky News.

Η μείωση του φόρου... εξατμίστηκε

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει το βάρος, μείωσε τον φόρο καυσίμων κατά 0,06 δολαρια ανά λίτρο ήδη από τον Μάρτιο, αλλά το μέτρο δεν ήταν καθόλου αρκετό για να σταματήσει την άνοδο των τιμών στην αντλία.
Ο Williams του RAC τον Ιούνιο προέτρεψε την Downing Street να μειώσει περαιτέρω το δασμό για να βοηθήσει τους οδηγούς να αντιμετωπίσουν ή, εναλλακτικά, να εφαρμόσουν μια προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, που είναι περίπου 0,36 $ ανά λίτρο.
Ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο βαθύτερων περικοπών στο δασμό καυσίμων.
Ο πρόεδρος του AA, του αυτοκινητιστικού οργανισμού, είπε, "Οι τιμές των αντλιών μοιάζουν τώρα περισσότερο με "αντλία μυθοπλασίας", καθώς δεν αντικατοπτρίζουν τις γενικές καθοδικές τάσεις που έχουμε δει στις τιμές χονδρικής.
Αυτή είναι μια επείγουσα κατάσταση."
Οι τιμές ρεκόρ των καυσίμων προστίθενται σε μια ήδη σοβαρή κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 9,1% τον Μάιο, που είναι ο υψηλότερος από το 1982.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης