Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ευρώπη χρειάζεται μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την ενεργειακή μετάβαση

Η Ευρώπη χρειάζεται μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την ενεργειακή μετάβαση
Μια μεσοπρόθεσμη μετάβαση θα είναι πιο επιτυχημένη μέσω της στροφής σε ορυκτά καύσιμα λιγότερο υψηλής έντασης άνθρακα – όπως το φυσικό αέριο – παράλληλα με την εισαγωγή τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα

Μεγάλο μέρος της ρητορικής μετά τη Συμφωνία του Παρισιού και, πιο πρόσφατα, τη σύνοδο κορυφής της COP26 για το κλίμα επικεντρώθηκε στο πώς ο κόσμος πρέπει να μεταβεί από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες εναλλακτικές.
Ωστόσο, ενόψει των παγκόσμιων ελλείψεων ενέργειας, έχει γίνει φανερό πόσο ο κόσμος συνεχίζει να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Καθώς οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν είναι επιλογή του ενός/ή, αλλά μάλλον της εξισορρόπησης των δύο - ενισχύοντας τις πράσινες εξελίξεις με παράλληλη μείωση των εκπομπών σε έργα ορυκτών καυσίμων για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, χτίζοντας παράλληλα μια ανθεκτική βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε γρήγορα την πολιτική και την κοινή γνώμη σχετικά με την ενέργεια μετά από μια περίοδο αισιοδοξίας γύρω από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ακολούθησε τη σύνοδο κορυφής COP26 του περασμένου έτους.
Καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και το κόστος του πετρελαίου αυξάνεται στα ύψη, οι άνθρωποι αλλάζουν τη στάση τους καθώς ανησυχούν περισσότερο για την ενεργειακή τους ασφάλεια παρά για την κλιματική πολιτική.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που ανακοίνωσαν καθαρούς στόχους μηδενικών εκπομπών άνθρακα για το 2050 μόλις πέρυσι προσπαθούν τώρα να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς φοβούνται σοβαρές ελλείψεις ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Χρηματοδότηση και άθρακα και ΑΠΕ

Υπήρξαν ακόμη και καθυστερήσεις στο κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα σε χώρες που αναμενόταν να τερματίσουν τις εργασίες άνθρακα πολύ πριν από το 2030, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, έχει ανανεωθεί το ενδιαφέρον για πυρηνικά έργα που είχαν σταματήσει εδώ και πολύ καιρό.
Και οι ΗΠΑ και άλλες χώρες ζητούν τώρα από τον ΟΠΕΚ+ να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου ως απάντηση στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και να αμβλύνουν τις πιέσεις στις τιμές. Αυτή η απότομη κίνηση μακριά από την πράσινη ώθηση δίνει την εντύπωση είτε/ή προσέγγισης της ενέργειας.
Ωστόσο, ο John Doerr, πρόεδρος της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Kleiner Perkins, δήλωσε πως όταν πρόκειται για ορυκτά καύσιμα έναντι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν πρόκειται για το ένα ή το άλλο.
«Τώρα είναι η ώρα να διπλασιαστούν οι ανανεώσιμες, δωρεάν άφθονες πηγές ενέργειας που δεν ελέγχονται από πετροδικτάτορες», δήλωσε, προσθέτοντας, «Τώρα χρηματοδοτούμε και τις δύο πλευρές αυτού του πολέμου».

Οι ανάγκες ενέργειας

Ο Doerr πιστεύει ότι παρά τη σαφή ανάγκη για ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη της τρέχουσας ζήτησης ενέργειας παγκοσμίως, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν πρέπει να διακυβεύονται, εξηγώντας ότι «Είναι μια λάθος επιλογή.
Πρέπει να κάνουμε και τα δύο».
Αμφισβητεί γρήγορα την ιδέα ότι τα νέα πράσινα έργα χρειάζονται πολύ χρόνο για να δημιουργηθούν, επισημαίνοντας ότι τα ηλιακά πάρκα μπορούν να δημιουργηθούν μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο, ταχύτερα από το χρόνο που απαιτείται για την ίδρυση μιας νέας μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου.
Η Έκθεση Παγκόσμιας Κατάστασης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 2022 από το REN21, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, επισήμανε ότι υπάρχει στασιμότητα στην ανάπτυξη έργων πράσινης ενέργειας.
Ενώ η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε σημαντικά το 2021, μόνο το 4% των μεταφορών τροφοδοτείται από πράσινες πηγές ενέργειας και, συνολικά, το μερίδιο της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έχει αυξηθεί οριακά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Καταναλώνουμε περισσότερα ορυκτά καύσιμα από ποτέ

Η έκθεση δείχνει ότι παρά την αισιοδοξία γύρω από μια ενεργειακή μετάβαση, ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να κυριαρχούν στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας.
Η εκτελεστική διευθύντρια του REN21 Rana Adib εξηγεί, «Το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας έχει μετακινηθεί την τελευταία δεκαετία από 10,6% σε 11,7%, αλλά τα ορυκτά καύσιμα, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο έχουν μετακινηθεί από 80,1% σε 79,6%.
Άρα, είναι στάσιμο».
«Και δεδομένου ότι η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται, αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι καταναλώνουμε περισσότερα ορυκτά καύσιμα από ποτέ», πρόσθεσε η Rana Adib.
Αυτό υποδηλώνει ότι παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, πολλές χώρες συνεχίζουν να εμμένουν σε αυτό που γνωρίζουν καλύτερα και να μην ενισχύουν αρκετά την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παράλληλα με τα συνεχιζόμενα έργα ορυκτών καυσίμων.
Αυτό εμποδίζεται από μια προσέγγιση είτε/ή, με τα μέσα ενημέρωσης και τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο να τονίζουν την εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα αντί να πιέζουν για μια διπλή προσέγγιση στην ενεργειακή ασφάλεια.
Σημαντική κριτική έγινε νωρίτερα αυτό το έτος σχετικά με τη συνεχιζόμενη χρήση φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες, καθώς χαρακτηρίστηκε ως βιώσιμη επένδυση στη στρατηγική της ΕΕ για το κλίμα.

Λίγη προσοχή δόθηκε στον λόγο πίσω από αυτό.

Η Ε.Ε. συμπεριέλαβε το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στο σχέδιο μετάβασης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διασφαλιστεί ότι η μεσοπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής αντιμετωπιζόταν παράλληλα με τα έργα πράσινης ενέργειας που αναπτύσσονται, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μια προσέγγιση "όλα ή τίποτα" είναι πολύ στενή και απλά μη ρεαλιστική .
Ενώ η απομάκρυνση από όλα τα ορυκτά καύσιμα είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος για πολλές χώρες, μια μεσοπρόθεσμη μετάβαση θα είναι πιο επιτυχημένη μέσω της στροφής σε ορυκτά καύσιμα λιγότερο υψηλής έντασης άνθρακα – όπως το φυσικό αέριο – παράλληλα με την εισαγωγή τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα στις εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης