Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κ. Σκρέκας στο Economist: Μέσα στο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία το FSU στη Ρεβυθούσα

Κ. Σκρέκας στο Economist: Μέσα στο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία το FSU στη Ρεβυθούσα
Επιτακτική σύμφωνα με τον υπουργό η λήψη μέτρων από την ΕΕ

Τους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μας, ανέλυσε στο συνέδριο του Economist σήμερα (6/7) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός γνωστοποίησε την εντός του μηνός λειτουργία της νέας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης φυσικού αερίου FSU στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Το εν λόγω project σε συνδυασμό με το υπό κατασκευή FSRU στην Αλεξανδρούπολη ανεβάζουν την ικανότητα της χώρας σε αεριοποίηση αερίου στα 15 bcm ετησίως. Επίσης, είναι εφικτή η προώθηση σημαντικών ποσοτήτων προς τις γειτονικές αγορές.

Στο επίκεντρο οι διασυνδέσεις

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο και πράσινης ενέργειας, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό του υπουργείου με τα εν εξελίξει έργα.

Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της διασύνδεσης με την Αλβανία τα επόμενα χρόνια, την αναβάθμιση του καλωδίου με την Βουλγαρία έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας και αντίστοιχα με την Ιταλία, αλλά και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.Επιπλέον, μίλησε για τα μεθαυριανά (8/7) εγκαίνια του αγωγού IGB, που θα γίνουν παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τέλος, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων από την ΕΕ, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια των κρατών μελών.


Η αναφορά στις ΑΠΕ

Στο τέλος του 2022 το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα θα καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Το ποσοστό ήταν 30% το 2018 και αυξήθηκε καθώς στο μεσοδιάστημα προστέθηκαν νέες μονάδες ΑΠΕ ισχύος 5000 μεγαβάτ ενώ ο ρυθμός αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια: από το 2023 θα εγκαθίστανται νέες μονάδες ισχύος 2000 μεγαβάτ το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι το 2026 το 62% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Όπως σημείωσε ο υπουργός, ο νέος νόμος για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ θα συνδράμει στην επίτευξη των στόχων, όπως και η αναβάθμιση των δικτύων και η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης