Ενέργεια

Οι οδηγίες της ΡΑΕ προς τους παρόχους ενέργειας για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου

Οι οδηγίες της ΡΑΕ προς τους παρόχους ενέργειας για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου
Η πρώτη «Θετική Αναφορά» εστιάζει στην πλήρη υιοθέτηση από τους Προμηθευτές του πρότυπου εγγράφου «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και της ανάρτησης αυτού στον ιστότοπό τους μέχρι την 5η Ιουλίου 2022.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη βάση των αρμοδιοτήτων της για την εποπτεία της ενεργειακής αγοράς (άρθρα 3 και 22 του ν. 4001/2011), εξέδωσε την Απόφαση 986/2021, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Απόφαση ΡΑΕ 389/2022 «Για την τροποποίηση της υπ’ αρ. 967/2021 Απόφασης ΡΑΕ «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου “Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ” και υποδείγματος “Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ” προκειμένου για την ενδυνάμωση των καταναλωτών και την ενίσχυση των αρχών της διαφάνειας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας, σε προσυμβατικό και συμβατικό πλαίσιο» – Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο».

Βάσει της εν λόγω απόφασης, θεσπίζονται κατευθυντήριες οδηγίες για την υιοθέτηση από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ πρότυπων εγγράφων για την «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και τον «Λογαριασμό Κατανάλωσης ΧΤ». Με την ίδια απόφαση, η ΡΑΕ στη βάση των αρμοδιοτήτων της για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας με το πλαίσιο που διέπει τη δραστηριότητά τους (άρθρο 13 του ν. 4001/2011), την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στις αρχές της διαφάνειας, της ακρίβειας και της ευχερούς κατανόησης κατά το προσυμβατικό στάδιο βάσει του δευτερογενούς κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου όπως αυτό περιλαμβάνεται στα άρθρα 11, 12, 14, 15, 17, 18, 27 και 28 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες, καθώς και την προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού, θέτει σε εφαρμογή την πρωτοβουλία «Θετική Αναφορά».

Αποβλέποντας στον διττό σκοπό, αφενός της παροχής θετικού κινήτρου προς τους Προμηθευτές ώστε να βελτιώσουν την προσυμβατική ενημέρωση των πελατών τους, αφετέρου της προστασίας των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας,  λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας της παρούσας συγκυρίας, υιοθετεί το μέτρο της ανακοίνωσης των στοιχείων των Προμηθευτών που έχουν υιοθετήσει πλήρως το πρότυπο έγγραφο «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και παράλληλα το έχουν αναρτήσει στον ιστότοπό τους.

Η πρώτη «Θετική Αναφορά» εστιάζει στην πλήρη υιοθέτηση από τους Προμηθευτές του πρότυπου εγγράφου «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και της ανάρτησης αυτού στον ιστότοπό τους μέχρι την 5η Ιουλίου 2022.

Επισημαίνεται ότι η σειρά αναγραφής των Προμηθευτών είναι αλφαβητική (ελληνικά αρχικά και λατινικά στη συνέχεια).

Ενεργοί Προμηθευτές που έχουν υιοθετήσει πλήρως το πρότυπο «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και το έχουν αναρτήσει στον ιστότοπό τους προς ενημέρωση των υφιστάμενων και δυνητικών πελατών τους:

* Μήνας αναφοράς Ιούλιος 2022

– ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.

– ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. /PROTERGIA

– ELPEDISON A.E.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης