Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό αργό σε επίπεδα ρεκόρ

Η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό αργό σε επίπεδα ρεκόρ
Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων, η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει μερίδιο αγοράς στην Κίνα εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας καθώς τα κινεζικά διυλιστήρια απορροφούν ρωσικές ποιότητες με μεγάλη έκπτωση
Η Κίνα εισήγαγε άλλα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικού αργού πετρελαίου με έκπτωση τον Ιούνιο, αφού εισήγαγε περίπου την ίδια ποσότητα τον Μάιο, διατηρώντας τη Ρωσία ως τον κορυφαίο προμηθευτή πετρελαίου της μπροστά από τη Σαουδική Αραβία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Το ρωσικό αργό εκτιμάται ότι έχει πιέσει τις προμήθειες από τη Σαουδική Αραβία και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή, καθώς και τη Δυτική Αφρική, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη, επικαλούμενο στοιχεία από τις εταιρείες παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων Refinitiv, Vortexa και Kpler.

Ρυθμίσεις προμηθειών

Ενώ οι εισαγωγές ρεκόρ ρωσικού αργού συνεχίστηκαν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο σε σχετικά χαμηλές συνολικές κινεζικές εισαγωγές λόγω των πολιτικών του COVID, η προσφορά από τη Σαουδική Αραβία κυμαίνεται σε περίπου 1,3 εκατομμύρια bpd τον Ιούνιο, που θα ήταν οι χαμηλότεροι όγκοι εισαγωγών της Κίνας από το κορυφαίο εξαγωγέα αργού στον κόσμο, σε σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv που επικαλείται το Reuters.
Οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ μπορεί να έχουν υποχωρήσει κατά 40% και 30%, αντίστοιχα, τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, εκτιμούν οι Vortexa και Refinitiv.
Οι κινεζικές εισαγωγές αργού από την Αγκόλα επίσης υποχώρησαν τον Ιούνιο.

Τα επίσημα κινεζικά στοιχεία για τις εισαγωγές αργού ανά χώρα αναμένεται να ανακοινωθούν το δεύτερο ήμισυ αυτού του μήνα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων, η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει μερίδιο αγοράς στην Κίνα εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας καθώς τα κινεζικά διυλιστήρια απορροφούν ρωσικές ποιότητες με μεγάλη έκπτωση.
Τον Μάιο, η Κίνα εισήγαγε όγκο ρεκόρ ρωσικού αργού, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 55% σε σχεδόν 2 εκατομμύρια bpd. Αυτό έχει καταστήσει τη Ρωσία τον κορυφαίο προμηθευτή πετρελαίου στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο—καθιστώντας την μπροστά από τη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά σε ενάμιση χρόνο.
Η Κίνα θα μπορούσε να δει κάποια επιβράδυνση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αργότερα φέτος, λένε έμποροι στο Reuters. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στον ανταγωνισμό από την Ινδία για φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, στην αύξηση των ναύλων και στην αύξηση των συμβατικών όγκων των διυλιστηρίων με τη Σαουδική Αραβία αργότερα φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης