Ενέργεια

Η Μολδαβία δεν μπορεί να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο τον Αύγουστο

Η Μολδαβία δεν μπορεί να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο τον Αύγουστο

Επιδιώκει αναβολή πληρωμών

Η Μολδαβία δεν έχει την πολυτέλεια να πληρώσει για φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom PAO τον Αύγουστο και θα πρέπει να ελπίζει σε αναβολή, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της.

Η Μολδαβία και η Gazprom συμφώνησαν ένα πενταετές συμβόλαιο που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου πέρυσι και απαιτεί προπληρωμή μέχρι τις 20 κάθε μήνα.

"Μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή ότι δεν είμαστε σε θέση να πληρώσουμε", δήλωσε ο πρόεδρος της Moldovagaz, Ion Ceban, στον μολδαβικό ειδησεογραφικό ιστότοπο NewsMaker. "Θα καλύψουμε τον Ιούλιο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε την προκαταβολή για τον Αύγουστο. Αυτό είναι ξεκάθαρο".

Ο Ceban, είπε ότι η μικρή πρώην Σοβιετική δημοκρατία, η οποία τον περασμένο χρόνο αντιμετώπισε επανειλημμένες δυσκολίες στην εκπλήρωση των λογαριασμών της για φυσικό αέριο, ήλπιζε να καταλήξει σε νέα συμφωνία το τέταρτο τρίμηνο βάσει της οποίας θα πλήρωνε λιγότερα.

"Το μόνο πράγμα που μπορεί να μας βοηθήσει αυτή τη στιγμή είναι να αναβάλουμε την πληρωμή αυτού του ποσού μέχρι το τέταρτο τρίμηνο",σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Andrei Spinu δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Moldovagaz είχε ζητήσει αναβολή πληρωμής για τον Αύγουστο, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Η Gazprom έχει προειδοποιήσει τη Moldovagaz δύο φορές τον περασμένο χρόνο ότι θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες λόγω καθυστερήσεων πληρωμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης