Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 97 δολ. κινείται το Brent στα 91 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 97 δολ. κινείται το Brent στα 91 δολ. το αργό

Αύξηση 5,5 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα των ΗΠΑ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη, αφού κέρδισαν περισσότερο από 1 δολάριο την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες για διαταραχές του εφοδιασμού και οι αγορές αναζήτησαν στοιχεία για τη βελτίωση της ζήτησης καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 0,2%, στα 97,15 δολάρια το βαρέλι έως τις 10:42 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate υποχώρησαν 0,2%, στα 91,71 δολάρια.

Το πετρέλαιο αγωνίζεται να βρει κατεύθυνση, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές δεν έχουν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τις προοπτικές για την προσφορά και τη ζήτηση, δήλωσαν αναλυτές της Haitong Futures.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, περισσότερο από την αναμενόμενη αύξηση των 73.000 βαρελιών.
Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν στα 9,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αν και ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να δείχνει μείωση της ζήτησης κατά 6% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το premium για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI σε σχέση με τα βαρέλια που φόρτωσαν σε έξι μήνες ήταν στα 4,38 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, το χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, υποδηλώνοντας χαλάρωση της στεγανότητας στις έγκαιρες προμήθειες.

Ρωσικές ροές

Η επανέναρξη των ροών στον αγωγό Druzhba από τη Ρωσία προς την Ευρώπη κατευνάζει περαιτέρω τις ανησυχίες της αγοράς για τις παγκόσμιες προμήθειες.

Η ρωσική Transneft επανεκκίνησε τις ροές πετρελαίου μέσω του νότιου σκέλους του πετρελαιαγωγού Druzhba. Η Ουκρανία είχε αναστείλει τις ροές του ρωσικού αγωγού πετρελαίου προς τμήματα της κεντρικής Ευρώπης από τις αρχές αυτού του μήνα, επειδή οι δυτικές κυρώσεις δεν της επέτρεψαν να λάβει τέλη διαμετακόμισης από τη Μόσχα, ανακοίνωσε την Τρίτη η Transneft.

Εν τω μεταξύ, οι φυσικές τιμές του πετρελαίου σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να υποχωρούν παράλληλα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αντανακλώντας τις ανησυχίες για χαλάρωση των διαταραχών του εφοδιασμού υπό τη Ρωσία και τις αυξημένες ανησυχίες για πιθανή παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης