Ενέργεια

IEA: Αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 380.000 bpd το 2022

IEA: Αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 380.000 bpd το 2022

Μειώθηκαν οι εξαγωγές της Ρωσίας

Οι θερινές θερμοκρασίες και η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ενίσχυσαν τη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αυξάνοντας τη ζήτηση αλλά συγκαλύπτοντας την αδυναμία στις οικονομίες που πλήττονται από φόβους ύφεσης.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε νέα ρεκόρ, δίνοντας κίνητρα για τη μετάβαση από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες», ανέφερε ο οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο, όπου αύξησε τις προοπτικές του για τη ζήτηση το 2022 κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα. bpd).

«Αυτά τα εξαιρετικά κέρδη, που συγκεντρώνονται σε συντριπτική πλειοψηφία στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, συγκαλύπτουν τη σχετική αδυναμία σε άλλους τομείς», προειδοποίησε η IEA.

Ανέφερε τη μειωμένη χρήση καυσίμων για τις οδικές μεταφορές στις ανεπτυγμένες χώρες και την επιβράδυνση της ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους «ευθυγραμμίζοντας με το πιο αρνητικό οικονομικό κλίμα που υποδηλώνει σημαντική συρρίκνωση το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου τον Ιούλιο ξεπέρασε τα υψηλά προ της πανδημίας επίπεδα , ενισχυμένη από την υψηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή της Ρωσίας, της οποίας οι εξαγωγές, σύμφωνα με την ΙΕΑ, μειώθηκαν κατά 115.000 bpd τον Ιούλιο στα 7,4 εκατομμύρια bpd - μείωση 600.000 bpd από την αρχή του το έτος.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών, και η IEA επισήμανε ότι η Κίνα ξεπέρασε την Ευρώπη για πρώτη φορά ως ο κύριος προορισμός για το αργό της Ρωσίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης