Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ουκρανία: Συνεχίζει τις ροές ρωσικού πετρελαίου προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία μέσω του αγωγού Druzhba

Ουκρανία: Συνεχίζει τις ροές ρωσικού πετρελαίου προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία μέσω του αγωγού Druzhba

 Μετά την πληρωμή τελών διαμετακόμισης

Οι ροές πετρελαίου ξεκίνησαν εκ νέου από τη Ρωσία προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία μέσω του ουκρανικού τμήματος του πετρελαιαγωγού Druzhba, ανακοίνωσε η ουκρανική Naftogaz, λίγες μέρες μετά την αναστολή λόγω ζητημάτων πληρωμών.

Η εταιρεία διαχείρισης αγωγών JSC Ukrtransnafta της Naftogaz ανέγερε ότι επανέλαβε τη λειτουργία της μόλις έλαβε πληρωμή από την ουγγρική εταιρεία πετρελαίου MOL το απόγευμα της Τετάρτης.

Η Ουκρανία είχε σταματήσει τις αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω Druzhba στις 4 Αυγούστου, αφού οι δυτικές κυρώσεις την εμπόδισαν να λάβει τέλη διέλευσης από τη Μόσχα.

Η αναστολή των ροών του αγωγού την Τρίτη επηρέασε τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία καθώς όλες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αργό και έχουν περιορισμένη δυνατότητα εισαγωγής εναλλακτικού εφοδιασμού δια θαλάσσης.

Πληρωμές

Ο διαχειριστής του αγωγού είπε ότι δεν ελήφθησαν κεφάλαια από την PJSC Transneft, μια κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία μεταφοράς αγωγών με έδρα τη Μόσχα. Η MOL, η ουγγρική εταιρεία πετρελαίου, ως ο κύριος καταναλωτής πετρελαίου που μεταφέρεται από το νότιο κλάδο του πετρελαιαγωγού Druzhba, ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναλάβει να πληρώσει τέλη διαμετακόμισης για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.

Η Ukrtransnafta είπε επίσης ότι δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής στοιχεία σχετικά με την πληρωμή τελών διαμετακόμισης από την Τσεχική Δημοκρατία ή καμία επίσημη επιστολή από την Transneft που να ενημερώνει ότι η MERO, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το τμήμα του αγωγού Druzhba στην Τσεχική Δημοκρατία, θα πληρώσει την διαμετακόμιση για το πετρέλαιο ρέει στη χώρα αυτή.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τσέχικης εταιρείας αγωγών MERO, Γιάροσλαβ Παντούτσεκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ροές πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba προς την Τσεχική Δημοκρατία θα πρέπει να επαναληφθούν εντός δύο ημερών καθώς θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα με την πληρωμή των τελών διαμετακόμισης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης