Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ισπανία: O αγωγός φυσικού αερίου με την Γαλλία μπορεί να λειτουργήσει σε 8-9 μήνες

Ισπανία: O αγωγός φυσικού αερίου με την Γαλλία μπορεί να λειτουργήσει σε 8-9 μήνες

Επαφές Σολτς για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Ιβηρική με την κεντρική Ευρώπη

 

Μια πιθανή νέα σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας θα μπορούσε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει σε λιγότερο από ένα χρόνο, δήλωσε την Παρασκευή η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα, εάν η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν για το έργο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να απογαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, φέρνοντας στο επίκεντρο νέα έργα διασύνδεσης. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πίεσε την Πέμπτη για την κατασκευή ενός αγωγού από την Πορτογαλία μέσω Ισπανίας και Γαλλίας προς την Κεντρική Ευρώπη.

«Αυτή η νέα διασύνδεση, αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου θα μπορούσε να λειτουργήσει σε περίπου οκτώ ή εννέα μήνες στη νότια πλευρά των συνόρων, δηλαδή από τα Πυρηναία στην Ισπανία», είπε η Ριμπέρα, στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TVE.

Η σύνδεση Γαλλίας-Ισπανίας θα απαιτούσε την τοποθέτηση ενός άλλου τμήματος αγωγού για τη σύνδεση του ισπανικού δικτύου με το γαλλικό.

Ο Σολτς είπε ότι ένας αγωγός που συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με την κεντρική Ευρώπη «θα ανακουφίσει μαζικά την κατάσταση του εφοδιασμού τώρα», προσθέτοντας ότι είχε ήδη μιλήσει με ηγέτες από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά.

Πιέσεις

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα είπε ότι η δήλωση Σολτς «ενισχύει την πίεση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ξεμπλοκάρουν αυτή την κατάσταση μια για πάντα» και πρότεινε ότι μια εναλλακτική λύση στη σύνδεση μέσω Γαλλίας θα ήταν ένας θαλάσσιος αγωγός από την Ισπανία στην Ιταλία.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία πιέζουν εδώ και καιρό για έναν νέο αγωγό, δεδομένης της ικανότητάς τους να δέχονται αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να σταλούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να πληρώσει για τις διασυνδέσεις.

Ο επικαφαλής της ισπανικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου Enagas, Arturo Gonzalo Aizpiri, δήλωσε πρόσφατα ότι το πλήρες έργο του αγωγού μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, το οποίο εγκαταλείφθηκε το 2019 αφού οι ρυθμιστικές αρχές έκριναν ότι ήταν οικονομικά μη βιώσιμο, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με κόστος 600-700 εκατομμύρια ευρώ το 2-1/ 2 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης