Ενέργεια

Galli στο Reuters: Εχέγγυο της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας η Ρεβυθούσα

Galli στο Reuters: Εχέγγυο της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας η Ρεβυθούσα

Στο μείζονα ρόλο που διαδραματίζει για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας, αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, μιλώντας στο Reuters.

H Ελλάδα βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο εδώ και χρόνια, αλλά έχει αυξήσει τις αγορές LNG από άλλες χώρες σύμφωνα με ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. Λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkstream, ο οποίος παραδίδει επίσης στην Ουγγαρία μέσω Σερβίας.

Το ατού της Ρεβυθούσας

H εγκατάσταση στη Ρεβυθούσα μπορεί να αποθηκεύσει 225.000 κυβικά μέτρα αερίου και να επαναεριοποιήσει 1.400 κυβικά μέτρα την ώρα. «Προσελκύει αυξανόμενο ενδιαφέρον από εγχώριους και περιφερειακούς εισαγωγείς και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας και στις προσπάθειές της να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού ενόψει του χειμώνα. Ήδη φέτος, έχοντας μεγιστοποιήσει τη χρήση της Ρεβυθούσας, είδαμε την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία να μειώνεται από 40% σε λιγότερο από 20%» είπε χαρακτηριστικά η Galli.

Παράλληλα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε χθες, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Διεθνούς Διάσκεψης Φυσικού Αερίου στο Βουκουρέστι και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξήγαγε 0.7 bcm φυσικού αερίου πέρσι, ενώ φέτος πλησιάζει ήδη τα 2 bcm.

Από την πλευρά της, η CEO του ΔΕΣΦΑ σχολίασε ότι: «Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον. Τον Οκτώβριο, θα κάνουμε τη δημοπρασία για το 2023 και αναμένουμε έντονο ενδιαφέρον από εθνικούς και διεθνείς παίκτες».

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ τον Ιούλιο μίσθωσε τη νέα πλωτή δεξαμενή (FSU) προκειμένου να ενισχύσει την αποθηκευτική της ικανότητα η Ρεβυθούσα. «Αν δεν είχαμε τη Ρεβυθούσα σήμερα, θα ήμασταν σαν άλλες χώρες των κεντρικών Βαλκανίων, εξαρτώμενοι πλήρως από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», κατέληξε η Galli.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης