Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βρετανία: Πρόγραμμα στήριξης 44 δισ. δολαρίων για εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

Βρετανία: Πρόγραμμα στήριξης 44 δισ. δολαρίων για εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
Οι αιτήσεις για το Σχέδιο Χρηματοδότησης Ενεργειακών Αγορών (EMFS) θα ανοίξουν στις 17 Οκτωβρίου

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανοίξουν στις 17 Οκτωβρίου ένα πρόγραμμα 40 δισεκατομμυρίων λιρών (44,17 δισεκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσουν στην προστασία των ενεργειακών επιχειρήσεων από τις ασταθείς τιμές και να διασφαλίσουν ότι δεν θα πληγούν από πίεση ρευστότητας ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή.

Οι προμηθευτές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη έχουν δυσκολευτεί με τις τιμές ρεκόρ χονδρικής και φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν για να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταρρεύσουν.

«Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα υπάρχει 100% εγγύηση στις εμπορικές τράπεζες που θα καλύπτουν πρόσθετους δανεισμούς που χορηγούνται σε επιχειρήσεις», ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας ότι οι αιτήσεις για το Σχέδιο Χρηματοδότησης Ενεργειακών Αγορών (EMFS) θα ανοίξουν στις 17 Οκτωβρίου.

Η πρωθυπουργός Liz Truss ανακοίνωσε το πρόγραμμα νωρίτερα αυτό το μήνα.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πωλούν συχνά ρεύμα εκ των προτέρων για να εξασφαλίσουν μια συγκεκριμένη τιμή, αλλά πρέπει να διατηρούν μια κατάθεση «ελάχιστου περιθωρίου» σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων προτού παρέχουν την ισχύ. Αυτό το κόστος έχει αυξηθεί μαζί με τις εκτοξευόμενες τιμές ενέργειας, αφήνοντας τις εταιρείες να δυσκολεύονται να βρουν μετρητά.

Η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Equinor εκτίμησε ότι αυτές οι πληρωμές εξασφαλίσεων, γνωστές ως κλήσεις περιθωρίου, ανήλθαν σε τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη, εξαιρουμένης της Βρετανίας.

Η Γερμανία συμφώνησε την Τετάρτη να εθνικοποιήσει μια από τις μεγάλες ενεργειακές της εταιρείες την Uniper, αυξάνοντας το λογαριασμό για τη διάσωση του εισαγωγέα φυσικού αερίου στα 29 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η υποστήριξή του θα είναι μια βραχυπρόθεσμη έσχατη λύση και θα είναι διαθέσιμη μόνο σε εταιρείες που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στη ρευστότητα των ενεργειακών αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι Financial Times ανέφεραν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Βρετανίας, η Centrica (CNA.L), βρισκόταν σε συνομιλίες με τις τράπεζες για να εξασφαλίσει επιπλέον πίστωση δισεκατομμυρίων λιρών.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης