Ενέργεια

Προσχέδιο ΕΕ: Η πράσινη στροφή της ΕΕ εξαρτάται από επενδύσεις 584 δισ στο δίκτυο μέχρι το 2030

Προσχέδιο ΕΕ: Η πράσινη στροφή της ΕΕ εξαρτάται από επενδύσεις 584 δισ στο δίκτυο μέχρι το 2030

Απαιτούνται επενδύσεις 584 δισ. σύμφωνα με το Reuters

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο για την «ψηφιοποίηση» του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης, καθώς και τη θέσπιση νέων έκτακτων μέτρων για να τιθασεύσει τις υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και να βοηθήσει τις εταιρείες ενέργειας που βρίσκονται σε περιορισμένη ρευστότητα αυτόν τον χειμώνα.

Το προσχέδιο, το οποίο είδε το Reuters, ανέφερε ότι απαιτούνται επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 584 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030, για να υποστηριχθεί η προγραμματισμένη ταχεία απορρόφηση ηλεκτρικών οχημάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντλιών θερμότητας και η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Από αυτά, περίπου 400 δισ. ευρώ θα στοχεύουν στο δίκτυο διανομής. Περίπου 170 δισεκατομμύρια θα επικεντρωθούν στην ψηφιοποίηση, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «έξυπνων δικτύων» που ανταποκρίνονται ταχύτερα στις τοπικές διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης, βοηθώντας στη σπατάλη λιγότερης ενέργειας και ωφελούνται από φθηνότερες περιόδους.

«Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% και η επίτευξη μεριδίου 45% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2030 μπορεί να συμβεί μόνο εάν το ενεργειακό σύστημα είναι έτοιμο για αυτό», αναφέρεται στο προσχέδιο της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις εθνικές τους ενεργειακές πολιτικές, αν και η ΕΕ προσφέρει χρηματοδότηση για διασυνοριακά ενεργειακά έργα και προέτρεψε τις χώρες να διοχετεύσουν μετρητά από το τεράστιο ταμείο ανάκαμψης της COVID-19 του μπλοκ για να γίνουν πιο πράσινα τα ενεργειακά συστήματα.

Για να πετύχει τους πράσινους στόχους της και να σταματήσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέσα σε λίγα χρόνια, η ΕΕ θα χρειαστεί 30 εκατομμύρια οχήματα μηδενικών εκπομπών στους δρόμους μέχρι το 2030, συν ηλιακούς συλλέκτες σε όλα τα νέα σπίτια μέχρι το 2029, ανέφερε το προσχέδιο.

Οι επενδύσεις σε αναβαθμίσεις δικτύου και τεχνολογίες ψηφιακής ενέργειας θα καταστήσουν το σύστημα πιο ευέλικτο και θα το προσαρμόσουν σε μεγαλύτερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να διοχετεύουν την εφεδρική ενέργεια από τα ηλιακά πάνελ πίσω στην αγορά ή να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στο ηλεκτρικό τους αυτοκίνητό για την τροφοδοσία των σπιτιών.

Το «σχέδιο δράσης» της ΕΕ, το οποίο δεν περιλαμβάνει νομικές προτάσεις, ανέφερε ότι το μπλοκ θα προτείνει νέα νομοθεσία το επόμενο έτος για την αντιμετώπιση των κινδύνων κυβερνοασφάλειας στα δίκτυα ενέργειας και φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης