Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα εξέλιξη: Σταμάτησαν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal στην Ευρώπη

Νέα εξέλιξη: Σταμάτησαν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal στην Ευρώπη
Οι φυσικές ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανικά σύνορα έπεσαν στο 0 για ένα σύντομο χρονικό διάστημα

Οι ροές φυσικού αερίου προς τα ανατολικά σταμάτησαν σήμερα (26/9) μέσω του αγωγού Yamal-Europe, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της Πολωνίας στη Γερμανία,, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού Gascade, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Οι φυσικές ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανικά σύνορα έπεσαν στο 0 για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (μεταξύ 6-7), σε σύγκριση με τις 667.375 kWh/h μια ώρα νωρίτερα.

Τέλος, όσον αφορά τις τιμές φυσικού αερίου, το TTF Οκτωβρίου δεν «λαμβάνει υπόψη» τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην ενεργειακή αγορά μετά την παύση των ροών μέσω του αγωγού  Yamal-Europe. Αυτό γιατί, υποχωρεί 6,9% στα 172,6 ευρώ/MWh -6% στα 190 ευρώ/MWh o Νοέμβριος.

Tα «μηνύματα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα εξέλιξη μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού την περασμένη βδομάδα είχε δοθεί ένα στίγμα. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή (23/9) τα στοιχεία είχαν δείξει ότι οι ροές εξόδου στο σημείο μέτρησης στα γερμανικά σύνορα μειώθηκαν στο μηδέν από τις 07:00 έως τις 08:00 (ώρα Ελλάδος), έναντι 871.372 kWh ανά ώρα, που ήταν μία ώρα πριν.

Παράγοντες της αγορές εκτιμούν ότι μετά το κλείσιμο του Nord Stream 1, ο αγωγός Yamal-Europe θα είναι ο… επόμενος στη σειρά.  «Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη πιθανότατα θα πρέπει να υποθέσει ότι οι ροές -και σε αυτή την περίπτωση- θα μειωθούν τελικά στο μηδέν για το επόμενο έτος, όπως συνέβη και με τον αγωγό Nord Stream» μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο αγωγός Yamal - Europe, συνήθως στέλνει ρωσικό φυσικό αέριο δυτικά στην Ευρώπη. Μετά τις δυτικές κυρώσεις, όμως, έχει αρχίσει -ανά διαστήματα- να ρέει αέριο αντίστροφα, δηλ. ανατολικά από τη Γερμανία προς την Πολωνία.Ο αγωγός αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 1/6 των ετήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη και την Τουρκία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης