Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Mείωση 12,9% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο- Αυξήθηκε η παραγωγή λόγω εξαγωγών - Τα μερίδια

ΑΔΜΗΕ: Mείωση 12,9% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο- Αυξήθηκε η παραγωγή λόγω εξαγωγών - Τα μερίδια

Η παραγωγή ηλεκτρικής ανήλθε σε 5.002 GWh γεγονός που οφείλεται στην τεράστια αύξηση, κατά 328,16% των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς γειτονικές αγορές

 

Η ενεργειακή κρίση αλλά και οι ήπιες καιρικές συνθήκες μείωσαν κατακόρυφα τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Παρά την κατακόρυφη άνοδο της τουριστικής κίνησης η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ μειώθηκε κατά 12,92% στις 4.641 GWh.
Αντιθέτως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 5,56% και ανήλθε σε 5.002 GWh γεγονός που οφείλεται στην τεράστια αύξηση, κατά 328,16% των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς γειτονικές αγορές ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών που διαμορφώθηκαν στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά τον Αύγουστο σε σχέση με τις διασυνδεδεμένες αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας. Αντιθέτως οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά ήταν μειωμένες κατά 62,84% και ανήλθαν σε 275 GWh έναντι 636 GWh εισαγωγών.

Σε ότι αφορά τη ζήτηση πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης 13,9% καταγράφηκε στο δίκτυο δηλαδή στους καταναλωτές Χαμηλής και Μέση Τάσης. Μείωση κατά 3,2% σημείωσε και η ζήτηση των καταναλωτών Υψηλής Τάσης δηλαδή των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών, ενώ ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η ζήτηση στα ορυχεία κατέγραψε ελάχιστη (0,5%) αρνητική μεταβολή σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ ήταν μάλλον μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεκινήσει από τον Μάιο και συνεχίστηκε όλους τους μήνες του καλοκαιριού.


Αιχμή ζήτησης

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία όσον αφορά την αιχμή της ζήτησης ένα θέμα που έχει καταστεί εξαιρετικά επίκαιρο λόγω του Κανονισμού που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η μέγιστη συνολική ζήτηση τον Αύγουστο σημειώθηκε στις 28 Ιουλίου στις 2 το μεσημέρι και η ελάχιστη στις 25 Απριλίου στις 5 το πρωί. Σε ότι αφορά τη ζήτηση στο σύστημα απ΄ όπου τροφοδοτείται η βιομηχανία η μέγιστη ζήτηση καταγράφηκε στις 27 Ιανουαρίου του 2022 στις 8 το βράδυ και η ελάχιστη στις 24 Απριλίου στις 5 το μεσημέρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή από φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 5% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 ενώ η παραγωγή από λιγνίτη αυξήθηκε κατά 27,8%. Πάντως η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα της συμβατικής παραγωγής παραμένει σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό 63,6%, ενώ ο λιγνίτης καλύπτει το 23,6% και τα υδροηλεκτρικά το 12,8%.

Μειωμένη κατά 6,3% ήταν και η παραγωγή από υδροηλεκτρικά ενώ σημαντική ήταν η αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ τόσο στο δίκτυο (μικρές μονάδες) όσο και στο σύστημα. Συγκεκριμένα οι παραγωγή από ΑΠΕ στο σύστημα δηλαδή από μεγάλους σταθμούς αυξήθηκε κατά 20,4% ενώ στο δίκτυο αυξήθηκε κατά 12,6%. Η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα παραγωγής σημειώνει αύξηση από τον Ιούνιο και μετά προφανώς μετά τις σχετικές κατευθύνσεις από την κυβέρνηση και λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Μερίδια

Σε ότι αφορά τα μερίδια αγοράς των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ τον Αύγουστο κατείχε το 63,33%, η Μυτιληναίος το 7,29%, ο Ήρων το 6,66% η Elpedison το 6,26%, η NRG το 4,44%, η Watt & Volt το 2,22%, η Φυσικό Αέριο το 2,08%, η Voltera το 1,99%, η Ζενίθ το 1,98%, η Volton το 1,35%. Όλοι μαζί οι υπόλοιποι πάροχοι κατέχουν το 2,4%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το μερίδιο της ΔΕΗ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σημείωσε μικρή άνοδο και τον Αύγουστο επανήλθε στα επίπεδα του Μαΐου. Πάντως είναι μειωμένο σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο που βρισκόταν στο 64,1%.
Η ΔΕΗ τον Αύγουστο κατείχε το 66,1% της Χαμηλής Τάσης ακολουθούμενη από τη Μυτιληναίος που κατέχει ποσοστό 6,2%. Η Ήρων κατέχει το 5,7% η Elpedison το 4,6%, η NRG το 4,1% και η Watt & Volt 3%.
Η ΔΕΗ επίσης κατέχει το 84% της Υψηλής Τάσης καθώς εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, ενώ μερίδιο 14,4% κατέχει πλέον και η Elpedison η οποία εκπροσωπεί τα διυλιστήρια του ομίλου Helleniq Energy.
Σε ότι αφορά τη Μέση Τάση το μερίδιο της ΔΕΗ ανέρχεται στο 41,6%, με τη Μυτιληναίος να κατέχει τη δεύτερη θέση με 15%. Η Ήρων κατέχει το 13,2%, η NRG το 8,3%, η Elpedison το 6,8%, η Voltera το 6,7% και η Φυσικό Αέριο το 3,9%.
Σε ότι αφορά την παραγωγή το μερίδιο της ΔΕΗ ανέρχεται στο 75,75% της εγκατεστημένης καθαρής ισχύος και στο 64,34% της καθαρής παραγωγής, η Elpedison το 7,62% της καθαρής ισχύος και το 10,83% της καθαρής παραγωγής, η Μυτιληναίος το 7,21% της καθαρής ισχύος και το 10,81% της καθαρής παραγωγής η Κόρινθος Power το 4,07% της καθαρής ισχύος και το 6,96% της καθαρής παραγωγής και η Ήρων το 3,97% της καθαρής ισχύος και το 7,05% της καθαρής παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης